Medveten. Trygghetsenkäter som gjorts på skolan visar bra resultat, det finns inte mycket oro bland eleverna, berättar Kristina Forslund, rektor på Hammarbyskolan Södra. Foto: Sacharias Källdén

Barn fortsätter råna barn i Söderort

Fånga upp barn i riskzon – och deras föräldrar – mycket tidigare. Och lägg dig i. Det säger rektor och fältare angående problemet med barn som rånar barn.

  • Publicerad 12:19, 5 apr 2019

Stora barngäng som rånar och hotar andra barn i samma ålder på deras mobiltelefoner, jackor och bankkort är ett problem i östra Söderort sedan en tid tillbaka. Det handlar om gärningsmän som är 15 år eller yngre.    

”Fler vuxna måste bry sig”

Nyligen blev en pojke i högstadieåldern misshandlad och hotad med kniv av en grupp killar och tjejer i samma ålder. Dalenbon Isabella såg vad som hände och stoppade misshandeln, men offret hann få flera slag och sparkar. Hon polisanmälde händelsen samma dag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det var småungar som slog en liten kille mitt på öppen gata. Det är helt oacceptabelt, fler vuxna måste våga bry sig och lägga sig i, säger hon.

LÄS ÄVEN: Rån mot unga har tredubblats i Huddinge

Flera av barnen som rånar bor, enligt tidigare intervjuer med polisen, i stadsdelarna Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck och Farsta. Det betyder att de går i skolan och lever sina liv här i närområdet.

Kristina Forslund, rektor på Hammarbyskolan Södra, är väl medveten om problemet och säger att skolan jobbar med det på olika sätt, hela tiden. Dels genom att informera och prata med eleverna om något har hänt i området, dels genom samarbeten med till exempel polisen, fritidsgårdar, fältassistenter och BUP.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi jobbar också mycket med positiva förebilder, för att visa att det finns alternativ. Vi pratar om värderingar, civilkurage, att säga nej och säga ifrån om något håller på att hända, och ta hjälp av en vuxen, säger hon.

Handlar om ett fåtal

De har också resurspedagoger som stöttar bland annat elever som riskerar att hamna i fel gäng.

– Det är viktigt att poängtera, att de flesta av våra barn och ungdomar i Söderort springer inte runt och rånar andra. Det rör sig om ett fåtal som samhället behöver fånga upp på ett bättre sätt, säger hon.

Vad behöver göras?   

– Jag tror att vi behöver möta upp de här barnen tidigare, från alla håll, ihop med vårdnadshavare. Redan i 10-årsåldern. Som jag ser det är det ett rop på hjälp när de rånar andra, det är utlopp för något. De mår inte bra.

Vuxna måste ta ansvar

Kristina Svärling, chef för familjestödsenheten i Farsta, tycker att alla vuxna i ungdomarnas närhet måste ta ett större ansvar, föräldrar såväl som professionella.   

– Troligen har den som rånar en jämnårig tidigare uppvisat någon annan typ av problematik. Något som flera vuxna ser delar av, men som de individuellt inte tänker är så stora, säger hon.

– De flesta ungdomar som rånar andra har egna föräldrar och ibland behöver vissa frågor ställas om de kommer hem med en ny märkesjacka utan att de fått pengar till den. Det kan vara jackor värda 5-10 000 kronor. Eller hög skolfrånvaro, vad gör de istället?

LÄS ÄVEN: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/ytterligare-fyra-unga-ranare-gripna-i-soderort/reprlu!jWUAxSeD0r8jQBK4MmKGfg/

Agera direkt

Larma på 112 direkt efter händelsen. Ju snabbare polisen får reda på vad som hänt desto större chans att kunna knyta någon till brottet. Har du blivit av med telefonen försök få någon annan att larma, ta kontakt med spärrvakt vid tunnelbanan, gå in i en butik, stoppa en taxi eller liknande.

Anmäl direkt till polisen om du själv eller någon annan blivit rånad. Det kan ge avgörande detaljer och pusselbitar som gör att polisen når framgång.

Se till att jackor är märkta på ett sätt så att du vet att det är din jacka.

Registrera SL-kort och skriv ned kortnummer.

Den som är oroad över en tonåring kan kontakta stadens fältassistenter.

Visa merVisa mindre