Så här såg Maja Myras gård ut tidigare i höstas, en kort tid innan barnen flyttade in. Foto: Läsarbild Lina Gissberg

Barn flyttades till ofärdig förskola i Axelsberg

För en vecka sedan flyttade barn och pedagoger in på den nybyggda förskolan Maja Myra i Axelsberg. Men de har inte kunnat använda gården, som fortfarande är en byggarbetsplats – något som upprör föräldrar. – Det känns jobbigt, säger mamman Lina Gissberg.

  • Publicerad 14:46, 17 okt 2018

Tre förskolor, Solgläntan, Skogsbacken och 88:an, har slagits ihop till en och flyttat in på nybyggda Maja Myra i Axelsberg. Men när barnen flyttade in var förskolegården inte klar. Istället för att ha en härlig lekplats får barnen lotsas in mellan byggstaket för att komma in på förskolan. Under utevistelsen får hela förskolan gå någon annanstans för att leka.

Lina Gissberg har sin 2,5-åriga son på förskolan och hon är missnöjd.

– Min son tycker i och för sig att det är roligt med grävskoporna, men som förälder känns det inte alls bra. Han gick på Solgläntan innan. Där fanns det en stor gräsmatta och fruktträd, det såg ut som en förskolegård ska göra. Nu verkar trenden gå mot att barnen bara ska ha små rastgårdar, säger hon.

Barnen får förhindra vandalisering

Nu är det dessutom fullt av byggdamm och maskiner på gården.

– Jag tror inte att jag har träffat någon av föräldrarna eller ens personalen som är nöjda med det, säger Lina Gissberg.

Hon fick beskedet att en av anledningarna till att barnen fick flytta in på förskolan innan allt var klart är att lokalerna riskerade att utsättas för vandalisering om de stod tomma.

– Det känns tråkigt att barnen ska vara någon slags säkerhet för det, säger Lina Gissberg.

Gick inte att flytta fram flytten

Att barnen fick flytta in innan gården var klar var nödvändigt, säger områdeschefen Lotta Forssman.

– Om vi hade skjutit upp flytten hade vi fått skjuta upp den till december och julledigheten, säger hon.

Anledningen är att de tre berörda förskolorna höll stängt några dagar för att flytta – och att då ändra datum och be föräldrar vara hemma med sina barn ytterligare en gång är inte genomförbart, enligt Lotta Forssman.

– Det får vi inte göra, vi måste erbjuda alla barn barnomsorg. Vi hade bokat flyttfirmor, vikarier, flyttat mat och bokat elektriker. Hade det bara varit en förskola hade det kanske kunnat gå att ordna, men nu är det tre förskolor.

Hade inte barnen kunnat gå kvar på sina gamla förskolor till december?

– Då hade lokalerna på Maja myra stått tomma i 2,5 månader. Det ville inte Sisab.

Gården blir klar under veckan

Enligt Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab, ska arbetet på gården bli klart på torsdagen.

– Anledningen till att det blev försenat är för att vi behövde spränga mer än man trodde från början, det var mer sten i marken.

Att Sisab vill ha barn på plats i lokalerna för att undvika vandalisering känner han inte till.

– Nej, det är inget som jag har hört.

Bygget ska inte ha varit någon säkerhetsrisk för barnen, enligt Thomas Bergsell.

– Vi har hägnat in området där ombyggnaden pågår med byggstaket och plywoodskivor. Vi har pratat med personalen så att barnen och byggnadsarbetarna aldrig korsar varandra. Förskolan ligger precis vid Arkenparken, så barnen har fått gå dit och leka istället.

Men byggandet är trots det inte riktigt klart. Under hösten kommer en redskapsbod att sättas upp på gården. Det arbetet kommer bara påverka ett mindre hörn av förskolegården, enligt Thomas Bergsell.