– Vi har inte haft någon juniorverksamhet innan, men vi började i våras och de barn som har fortsatt tycker att det är jätteskojigt! säger Peter Hernberg, kassör och vice ordförande i Stockholm West Squash Club och den som håller i trådarna när det gäller klubbens ungdomssatsning.

Klubben höll tidigare till i Spånga men hallen där revs. Då byggde Komethallen tre squashbanor och många av klubbens medlemmar flyttade med dit.

– I dag har vi cirka 50 medlemmar och ett herrlag i division 2 och ett i divison 3. Men medelåldern var väl omkring 50 år innan vi drog igång vår juniorverksamhet, säger Peter Hernberg.

Kan starta ny barngrupp

Ambitionen är alltså att locka ännu fler barn. Om många av de som kommer och provar på den 28 och 29 augusti väljer att fortsätta har klubben möjlighet att starta en ny juniorgrupp utöver den som kom igång i våras, berättar Peter Hernberg.

Är det padelboomen som gör att ni satsar på att locka nya och yngre medlemmar?

– Nej, först var vi lite oroade över konkurrensen från padel, att den skulle suga åt sig alla så som innebandyn gjorde när den slog igenom, men så har det inte blivit. Tvärtom är det så att många som har testat padel går över till squash då det är så svårt att hitta padeltider. Så vi ser positivt på padel. Jag spelar själv padel ibland och det är roligt, lite lägre inträdesbarriär än till squash som är lite tuffare och sliter mer.

Ny variant av squash

Ytterligare en racketvariant är Squash57 där man använder racketball-racketar och bollar på en squashbana, en lite enklare variant av squash då racketen är större – och även bollen som i stället för 4,0 har 5,7 centimeter i diameter (därav namnet).

Komethallen och Stockholm West Squash Club har precis investerat i nya racketball-racketar och bollar för att kunna erbjuda squash 57.

– I England har denna variant snabbt vuxit ikapp vanlig squash och har lockat många nya utövare till squashhallarna, men vi är bland de första i Sverige med den. Mina egna padelvänner som nyligen testade squash57 fastnade direkt. Nu planerar vi prova på-tillfällen för de som är nyfikna under hösten, säger Peter Hernberg.