Barn får leka statare i Söders nya lekpark

Ett fattigsverige där människorna är livegna och lever från hand till mun. Det är ledordet när Södermalms nya tema­lekplats planeras i Ivar Lo:s park.

  • Publicerad 11:56, 19 jan 2015

På torsdag ska Södermalms stadsdelsnämnd klubba budgeten för 2015 och därmed också ge grönt ljus åt bygget av en ny temalekplats på Södermalm. Efter succéerna med Bryggartäppan på Gotlandsgatan, Junotäppan i Gamla Stan och nyöppnade båtvarvet i Anders Franzéns park i Hammarby sjöstad satsar man nu miljonbelopp på att bygga en värld hämtad ur 1800-talets Sverige.

– Det blir en statarpark med arbetarbostäder och fabrik, och en bondgård med hästar och traktor. Det ska vara fattigt men med mycket kärlek, säger Tore Svae.

Han är scenograf och konstnärlig ledare och har lusläst arbetarförfattaren och mångårige Södermalmsbon Ivar Lo-Johanssons romaner om lantbrukarnas och statarnas hårda liv i ett svunnet Sverige.

Bland husen kommer det att finnas plakat med citat från böckerna och berättelser om livegna människor som fick ut lönen i natura.

– Poängen är att barnen och även föräldrarna lär sig något. Att man inte bara klättrar upp på en ställning och åker rutschkana ner, utan att man får lära sig om hur människor levde då.

Det är en ganska mörk period ur Sveriges historia som nu ska bli till park. Kommer barnen inte att bli skrämda?

– Nej, det är inget att vara rädd för. Det är bra att barnen får lära sig att så här ska vi inte ha det igen, vi ska inte ha några fler livegna människor i Sverige, säger Tore Svae.

Kenneth Kempendahl, parkingenjör på Södermalm, säger att de befintliga temalekplatserna är oerhört uppskattade av både barnen och föräldrarna.

– Så här vill vi fortsätta att jobba, att bygga in ett kulturhistoriskt perspektiv i leken.

Nu påbörjas planeringen av parken. När spaden kan sättas i marken är ännu inte klart.

Fakta

Fler satsningar i budgeten

Andelen ekologisk mat på förskolorna ska öka till 33 procent.

Drakenbergsparken och Lilla Blecktornsparken fräschas upp.

En konstgräsplan anläggs i Rosenlundsparken.

Varje våningsplan på vård- och omsorgsboenden får dygnet-runt-bemanning.

Källa: Södermalms ­stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre