HYSCH. Barnen blev tillsagda att vara tysta och stilla på Kulturhusets speciella avdelning för barn. Foto: Kzenon/Colourbox

Barn blev tillsagda att vara tysta och stilla på Rum för barn

Ulrika och Emma gick till Rum för barn med sina fyraåringar. Väl inne blev de förvånande över allt hyschande. "Det är ju en verksamhet för barn. Låt barnen vara barn då."

  • Publicerad 09:44, 20 jul 2015

Det kändes som att våra barn skulle sluta vara barn på Rum för barn"

Ulrika och Emma gick förra veckan till Rum för barn på Kulturhuset med sina döttrar på fyra år. De valde biblioteket som första anhalt och så fort de kom in satte barnen i väg för att hitta böcker och kolla in stället.

Och ganska snart fick Emma och Ulrika tillsägelser från personalen om att barnen skulle vara tysta och inte springa runt.

– Jag har full förståelse för att barn inte ska springa runt och klänga överallt eller skrika och det gjorde inte heller våra barn. Däremot är Rum för barn som gjort för att leka i, även biblioteket. Och barn springer och de låter. Det kändes som att våra barn skulle sluta vara barn på Rum för barn. Då har man tänkt fel någonstans, säger Ulrika.

Enligt Ulrika fick de flesta föräldrar tillsägelser av personalen – gång på gång på gång.

"Jättetråkigt"

Tove Nilsson, marknadschef på Kulturhuset, säger att det är jättetråkigt att föräldrarna inte kände sig bekväma på Rum för barn.

– Man behöver absolut inte vara tyst och sitta still på Rum för barn. Det är inte en tyst miljö, men just nu är det ett väldigt stort tryck i och med att det är sommar, mycket turister och att vädret inte är det bästa. Jag tror att personalen vill hitta en nivå som fungerar för alla – för de som vill ha en lite lugnare miljö och för de som vill leka, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att vi kan erbjuda den här sortens verksamhet för alla – gratis. På sikt skulle man kunna tänka sig att verksamheten kan få ha ännu fler avdelningar och olika typer av miljöer för att kunna möta flera olika sorters behov.