Igenbommat. Nicklas Rydberg, bor i Vallentuna, men skildrar ett mord i Barkarby: "Tidigare kunde man ta sig hela vägen upp till det gamla flygledartornet, men nu är det helt avstängt". Foto: Erik Lejdelin

Barkarbys flygledartorn är mordplats i Nicklas roman

En löjtnant mördas i det gamla flygledartornet i Barkarby. Två kvinnliga militärpoliser tar sig an fallet, som leder dem djupt ner i Sveriges militära hjärta. "Jag visste inte ens hur man skrev en bok", säger författardebutanten Nicklas Rydberg, 59.

  • Publicerad 07:12, 5 dec 2021

Vissa författare kan ju lägga fem sidor på att beskriva innehållet i en garderob, sådan är inte jag.

Han förstod inte riktigt hur det gick till. Men nu är Nicklas Rydberg författare.

– Det här något jag funderat på länge. Men det var inte förrän för några år sedan då en kollega till mig sa några inspirerande ord som jag kände att jag behövde lyfta på den här stenen.

Sedan 20 år tillbaka har han arbetat som advokat, med fokus på kommersiella tvister – oftast handlar det om företag som tjafsar om pengar. Nu driver han Vallentunas enda advokatbyrå.

I vår fyller han sextio. En debutant med några år på nacken, med andra ord.

– Lee Child, eller Jim Grant som han egentligen heter, sa att man inte ska börja skriva för tidigt. Och det har jag väl tagit fasta på.

Deckarförfattare. Han säger att han skrev de sista kapitlen ganska tidigt så att han visste vart berättelsen var på väg. Även i slutet har flygledartornet i Barkarby en betydande roll. Foto: Erik Lejdelin

En löjtnant hittas mördad

Under en skyddsrond gör två skyddsvakter en obehagligt upptäckt i det gamla flygledatornet i Barkarby. En man ligger ihjälskjuten. En löjtnant.

I Nicklas Rydbergs ”Barkarbymordet” tar två kvinnliga militärpoliser sig an det mystiska mordet som visar sig ha förgreningar djupt in
i den svenska militären.

– Min twist på det hela är att det är militärpolisen som utreder, det har jag inte stött på i någon deckare i Sverige.

Nicklas Rydberg har lyckats med något många drömmer om. Få sin roman utgiven på ett större förlag.

– Jag har inte gått någon skrivarlinje och inte skrivit något längre tidigare. Jag visste inte ens hur man skrev en bok, jag gjorde så som jag tror man gör.

Advokat och mångsysslare

Ålder: 59.

Bor: I Bällstaberg i Vallentuna

Hobby: Producerar musik, fotograferar och filmar samt gör Youtube-videor där han besöker inspelningsplatser från filmer och serier.

Senaste bok han läst: "Ingen ond man" av förlagskollegan Leif Appelgren.

Aktuell: Med deckarromanen "Barkarbymordet" som ges ut på förlaget Lind & Co senare i vår.

Visa merVisa mindre

Uppföljare. Nicklas Rydberg säger att han har kommit långt på en andra bok: "Men det kanske då svårigheterna kommer, när man ska toppa den första." Foto: Erik Lejdelin

Jag har inte gått någon skrivarlinje och inte skrivit något längre tidigare. Jag visste inte ens hur man skrev en bok, jag gjorde så som jag tror man gör.

Ett större förlag nappade

Han skickade sitt manus till flera, men till slut var det förlaget Lind & Co som nappade.

Han blev då förlagskollega med fler framgångsrika författare, bland andra Tove Alsterdal – en av Sveriges främsta deckarförfattare med utgivning i på tjugofem språk och vinnare av flera tunga priser.

– Det finns många som skickat in manus i decennier utan att få napp.

Du måste ju ha en viss talang som författare då?

– Äsch, det får du väl fråga förlaget om.

Det är ingen roman han slitit i flera år med att färdigställa. Från det att han hade idén klar för sig tog manuset tre månader att skriva. Ingen skrivkramp att tala om.

– Det var något som lockade med den här övergivna platsen, och att någon blir mördad där väcker frågor. Sen var det hälften research och hälften att skriva.

Lustfyllt. För Nicklas Rydberg har skrivandet blivit en slags ventil, ett sätt att "tryckutjämna sig", som han säger. Foto: Erik Lejdelin

Debutroman. Nicklas Rydbergs deckare "Barkarbymordet" handlar om militärpolisens jakt på den som mördat en löjtnant i det gamla flygledartornet i Barkarby.

Tror du att författandet lämpar sig bra för en advokat?

– Det är ju ett skrivande yrke. Som advokat måste jag övertala domstolen att jag har rätt, som författare måste jag övertyga läsaren.

Inga utsvävningar

Han beskriver sin stil som koncentrerad utan onödiga utsvävningar. En rak historia från början till slut.

– Jag har tänkt less is more. Vissa författare kan ju lägga fem sidor på att beskriva innehållet i en garderob, sådan är inte jag. Men det är ingen hårdkokt historia, mer en mysdeckare.

Har du något råd till de som själva tänker på att skriva ett bokmanus?

– Det är lite svårt när jag inte ens vet hur det här gick till! Men hitta ett koncept du gillar. Du kan inte bara åka på inspiration, men det måste vara lustfyllt. Annars har du hittat fel story.