Bårhuset som aldrig kom till användning

I källaren på ett av husen på Ekbackens äldrecentrum finns ett bårhus. 28 bårar i flera kylar som aldrig ens har använts. – Det här är det sämsta alternativet – att det bara står, tycker Josefin Malmqvist (M), ledamot i äldrenämnden.

  • Publicerad 13:40, 24 jun 2015

"Det här känns som ett regelrätt slöseri."

För tio år sedan anlades ett bårhus och ett intilliggande rum för avsked under F-huset på Ekbackens äldrecentrum. Under ett stort renoveringsarbete togs det kylrum som tidigare funnits och använts för att förvara avlidna personer ur bruk.

I stället skulle avlidna personer från äldreboenden i närheten kunna köras till det nya bårhuset på Ekbacken.

Men det hände aldrig.

Efter att bårhuset var färdigt stod kylarna på i ungefär två år i väntan på att användas. Men ingen entreprenör visade intresse för att driva verksamhet i lokalerna. Det senaste försöket att få en användning av lokalerna till stånd var 2009.

Efter det har ingenting gjorts.
– Jag vet att det gjordes några försök att hitta en aktör som ville bedriva verksamhet. Men det gick inte. Sedan har det nog nästan blivit bortglömt att det finns. Samtidigt hör man talas om vilken platsbrist det är på bårhusen, säger Bibbi Söderström, verksamhetsansvarig i F-huset på Ekbacken.

Josefin Malmqvist (M), ledamot i äldrenämnden, fick kännedom om bårhuset när hon var på ett besök på Ekbacken.
– Jag började så klart undra varför det bara står här och frågade runt litegrann. Men ingen har kunnat säga något annat än att det ”bara har blivit så här”. Man kollade inte i förväg upp hur man skulle använda det, utan bara byggde. Närmast till hands hade väl varit att säga att ”okej, nu har vi byggt det här, då upphandlar vi driften av det”. Det är sorgligt att det stått oanvänt så länge med all den här utrustningen som säkert har kostat mycket pengar.

Hon påpekar att Sundbybergs stad redan går med ekonomiskt underskott och inte har råd att låta utrustning stå oanvänd och lokaler stå tomma. Nu har hon skrivit en motion i förhoppningen att väcka nytt liv i frågan.
– Antingen upphandlar man tjänsten och ser till att det används. Om det inte går av någon anledning får man sälja av utrustningen och se till att lokalerna används till något annat.

– Det här är det sämsta alternativet – att det bara står. Vi behöver alla pengar som vi kan få. Det här känns som ett regelrätt slöseri, tycker Josefin Malmqvist.

Rummet för avsked, som ligger intill bårhuset, anpassades för syftet men står tomt. Rummen har en separat ingång från markplan, och skulle enligt Josefin Malmqvists upfattning kunna användas till något annat.
– Här är det ju fönster och utgång mot gatan utanför. Vi har verkligen brist på förskoleplatser i Sundbyberg. Här skulle man till och med kanske kunna ha en förskola eller någon annan verksamhet.

Mer om: Bårhus

Ett bårhus är en anläggning där avlidna förvaras inför begravning eller kremering.
Sundbybergs stad betalar liksom många andra kommuner en avgift för att avlidna personer ska förvaras på ett sjukhus. I Sundbybergs stad används Karolinska sjukhuset.
I många fall har det rapporterats om platsbrist på landets bårhus. Bland andra Sveriges Radio rapporterade 2012 om hur avlidna personer lades skavfötters i bårhuset på Karolinska sjukhuset för att få plats.
Källa: Karolinska sjukhuset, Sveriges Radio

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29