Det var 3,8 grader i vattnet och 5 grader i luften när Barbro Grufman hoppade i vattnet. Foto: Läsarbild Privat

Barbro satsar mot femte vinsten i vintersim

Vissa låg hemma i soffan på nyårsdagen. Andra gjorde som Barbro Grufman och drog på sig baddräkten för att ta årets första simtur till förmån för Barncancerfonden. Men så satsar hon också mot sitt femte vintersims-guld.

  • Publicerad 15:57, 2 jan 2018

De var 19 mer eller mindre entusiastiska simmare som klev ner i det 3,8 grader ”varma” vattnet i Ängbybadet i Bromma på nyårsdagen.

– Vissa klev i och doppade sig, några simmade ett par meter, och jag och ett gäng yngre män tog tre vändor mellan bryggorna – det blev nog 300 meter, berättar Sundbybergsbon Barbro Grufman, 69 år.

Simningen arrangerades av en privatperson för att samla in pengar till Barncancerfonden med anledning av att en bekants dotter fått akut leukemi. Under dagen fick man ihop 4000 kronor.

– Det var en självklarhet att ställa upp. Dessutom njuter jag av det. Regnet som kom blev till omvända istappar i vattnet, det var så vackert.
Frös gjorde hon inte heller. Förrän hon kom upp på land och fick byta om i regnet för att sedan ta tunnelbanan och bussen hem till Sundbyberg.

SM i 0-gradigt vatten

Mitt i har tidigare skrivit om Barbro som för snart fyra år sedan hoppade ner i en isvak för första gången, för att sedan kamma hem guldet som svensk mästare i vintersim.

Fyra guld på olika distanser har det blivit sedan dess och 17 februari är det dags igen, när världscupen i vintersim på nytt arrangeras i Skellefteå.

Och tävlingen är inget för frusna. Här sågas en 25-metersbana upp i isen i älven och deltagarna simmar sedan ömsom medströms, ömsom motströms enbart iförda badkläder och mössa. Ingen våtdräkt och inga insmorda kroppar är tillåtna.

– Motströms är det riktigt tufft. Vattentemperaturen brukar ligga på runt 0,2-0,4 grader på grund av kraftverket i närheten, förklarar Barbro.

När fingrar och tår börjar krokna av stelhet har hon utvecklat en egen teknik för att kunna fortsätta simma.

– När man sedan kommer upp och blodet kommer igång är det en sådan rusch! Dagar när jag vintersimmat kan ingenting stressa mig, det är en sådan häftig känsla. Jag kallar det inte vinterbad utan hälsobad!

Tre lopp på en helg

Förutom ett nytt guld i vintersims-SM så satsar Barbro på att slå rekordet på 1500 meter i bassäng under SM-tävlingarna i slutet av mars.

– Det ligger på omkring 32.30, och det kommer jag under på träningen. Så det ska jag kunna ta.

Och så ska hon ju simma Vansbrosimmet för 13:e gånger också. Ja inte bara Vansbrosimmet utan även Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim. Tre lopp på en helg alltså.

– Jag satsar på att göra det utan våtdräkt. Det kan bli tufft för det är vanligen 14-18 grader i vattnet, men det ska gå!