Barbro Grufman var trött men mycket nöjd när hon kom i mål i Kalmar. Foto: Läsarbild barbro grufman

Barbro klarade drömmen – simmade över sundet

I 30 år har Sundbybergsbon Barbro Grufman, 70 år, längtat efter att simma över Kalmar sund. I går slog drömmen in. Efter tre timmar och 47 minuter av njutning, sjösjuka, kramp och en vilja av stål klev hon upp på stranden i Kalmar.

  • Publicerad 12:47, 16 aug 2018

Efter två timmar kom sjösjukan och kräkningarna.

– Jag fick hålla tag i en fender till följebåten för att inte driva i väg, berättar Barbro Grufman.

Sen kom krampen i benen och så småningom fingrarna.

Men Barbro ger aldrig upp. Tre timmar och 47 minuter efter att hon klev ner i vattnet vid Färjestaden så nådde hon land i Kalmar.

En familj som frivilligt ställt upp med en följebåt, var med henne slängs hela simturen över sundet och P4 Kalmar skrev även de om hennes bedrift.

Med sina 70 år är hon högst troligt den äldste person som klarat att simma de sju kilometerna över Kalmarsund.

– Jag har tränat långdistans i bassäng tre gånger i veckan och försökt komma underfund med vilka tidsintervall som behövs för att inte tömma kroppen helt på krafter.

När det väl börjar bli kämpigt är det dock bara pannben som gäller berättar Barbro.

Trötthet är en känsla som går över

Barbro Grufman

– När jag var så trött sista halvtimmen så tänkte jag bara ”trötthet är en känsla som går över” och körde på, säger hon.

Först i dag på morgonen, när hon vaknade efter en god natts sömn, hade bedriften sjuknit in på riktigt. Vilket mål hon nu ska sätta upp är lite oklart.

– Jag har två tävlingar inomhus i oktober och så vintersimningen. Men jag hittar säkert ett annat mål, jag behöver alltid något att kämpa emot för min egen skull.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56