Nybyggena i Dalénum är undantaget som bekräftar regeln, på Lidingö byggs få bostäder - och så är det många som vill ha det. Foto: Stefan Kjellstigen

Bara var fjärde Lidingöbo vill ha nya grannar

Lidingö är en av de kommuner i länet där högst andel av befolkningen är emot befolkningsökning inpå knuten. Detta rapporterar DN.

  • Publicerad 11:01, 2 dec 2019

75 procent i Stockholms län vill att det byggs fler bostäder i länet men det är inte så många som vill att det byggs där de själva bor. Detta enligt en färsk medborgarundersökning som länsstyrelsen har gjort.

DN var först med att rapportera om undersökningen.

– Befolkningsökningen och byggandet har påverkat länet enormt mycket, det här är första gången vi frågar om invånarnas attityder till det, säger Gunhild Graseman, analytiker på länsstyrelsen till tidningen.

Lägenhetsbor mer positiva till nya grannar

Lidingö är tillsammans med Vaxholm, Järfälla, Ekerö, Danderyd, Tyresö och Värmdö en av de platser där man är som mest skeptisk mot befolkningsökning i närområdet.

Bara 21 procent av Lidingöborna, ungefär var fjärde, vill att öns befolkning ska öka. I länet är motsvarande siffra drygt 35 procent.

Enligt DN är också de som bor i lägenhet i allmänhet med positiva till bostadsbyggande i närområdet jämfört villa- eller radhusbor.

Fyra i täthetstoppen

I länsstyrelsens undersökning har också befolkningstätheten presenterats.

Trots sina stora grönområden är Lidingö den kommun i länet som har den fjärde högsta befolkningstätheten med 1 158 invånare per kvadratkilometer.

Det är dock ett långt hopp till länets tre mest tätbefolkade kommuner som alla har över 4000 invånare per kvadratkilometer.

Fakta

Befolkningstäthet tio i topp

Sundbyberg: 5 819

Stockholm: 5 140

Solna: 4 199

Lidingö: 1 158

Järfälla: 1 459

Sollentuna: 1 379

Danderyd: 1 259

Täby: 1 176

Nacka: 1 092

Huddinge: 854

invånare per kvadratkilometer
Källa: länsstyrelsen i Stockholm
Visa merVisa mindre