Badplatserna vid Rösjön håller EU-standard. Foto: Stefan Källstigen

Bara två badplatser av nio uppnår EU-standard

Det finns gott om badplatser i Sollentuna. Men det är bara Rösjöbadet och Täbybadet som kan titulera sig EU-bad.

  • Publicerad 17:25, 15 maj 2018

Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad.

På dessa badplatser kontrolleras badvattnet fem gånger per säsong, och skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas. Om badvattenkvalitén bedöms vara dålig ska det finnas en skylt som avråder från bad.

I Sollentuna är det bara Rösjöbadet och Täbybadet som uppnår standarden. Medan badplatserna i Edsviken och Norrviken står utan klassificering.

Edsvikens och Norrvikens badplatser uppnår inte klassificeringen

Det är Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för att kvalitetsstämpla badplatserna. De ger ut en årlig rapport, och nu har 2018 års sammanställning kommit. Den baseras på alla prover som tagits de fyra senaste åren. 

– Tidigare har vattenkvalitén varit utmärkt vid 75 procent av baden, men nu är vi uppe i 80 procent, säger Ylva Engwall vid myndighetens enhet för vattenförvaltning.

En klassning i fyra nivåer görs: utmärkt, bra, tillfredsställande och dålig. 92 procent av alla bad som kontrolleras håller sig inom de tre första kategorierna och är alltså okej att bada vid.

Totalt har Sverige 444 EU-bad.

Fakta

De här baden uppnår inte EU-standard

Edsviken, Badberget

Edsviken, Sjöberg

Edsviken, Strandvägen

Norrviken, Rotsunda

Norrviken, Torparängen

Ravalen

Källa: Havs- och vattenmyndigheten
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brandkåren vädjar: Var försiktig på isen

Nyheter "Varje vinter är det någon eller några som går igenom" Isen har börjat lägga sig på Norrviken, men det gäller att vara försiktig.onsdag 20/1 13:10

Narkoman hotade att skjuta ihjäl sina föräldrar

Nyheter Kom hem och "var som en annan människa" En tonåring har dömts för olaga hot mot sina föräldrar i Helenelund. Det var i juni i fjol som det uppstod bråk då han kom hem narkotikapåverkad och ”uppe i varv”.onsdag 20/1 11:20

Nu minskar vaccinationstakten

Nyheter Hälften så många doser till Stockholm Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.onsdag 20/1 8:11