Bara fem böter för nedskräpning i år

Sedan 2011 har polisen i Sverige haft möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men skräpboten har på många håll delats ut sparsamt. Under årets första fem månader fick bara fem personer en skräpbot i Stockholm.

  • Publicerad 15:36, 15 jul 2018

Nedskräpning är ett av de vanligaste brotten i Sverige, men överträdelser straffas sällan. Det enligt stiftelsen Håll Sverige rent, som sammanställt data för antalet utdelade böter för nedskräpning.

Den så kallade skräpboten infördes i juli 2011, men sedan dess har bara 97 stockholmare fått den.

Vill ändra lagen

Fem av dem delades ut i år mellan januari och maj. Det är en liten minskning jämfört med samma period i fjol då åtta skräpböter delades ut. Den låga siffran oroar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

– De allra flesta stör sig på när det är skräpigt, ändå slängs ungefär en miljard fimpar varje år i Sverige. Det är hög tid att lagen ändras, så att den omfattar även småskräp som fimpar och tuggummin, och att den tillämpas mer, säger hon i ett pressmeddelande.

Som det är just nu omfattas inte småskräpet i boten, men enligt en enkätundersökning på webben – gjort just av Håll Sverige rent – vill 69 procent av svenskarna att nedskräpning av fimpar och annat småskräp ska vara straffbart.

Bot på 800 kronor

I dagsläget kan polisen bötfälla mindre allvarlig nedskräpning på plats, en så kallad nedskräpningsförseelse med ett bötesbelopp på 800 kronor.

Allvarlig nedskräpning kan ge dagsböter eller fängelse.

Så många bötfälls

Antal skräpböter som givits ut i polisområde Stockholm mellan januari och maj de senaste tre åren.

Källa: Rikspolisstyrelsen.