Seriesegern är bärgad! Målvakten Björn Mattsson och kamraterna i Brandkårens IK jublar. Foto: Anders Göransson

Bara ett larm kan få brandkårens oldboys på fall

– Nu drar vi till Lorry och firar! Visst fan – det brann ju ner för 30 år sen. Det är segerglädje och brandmanshumor på samma gång på Stora Mossens IP när Björn Mattsson, 59-årig målvakt, jublar. Grabbarna i Brandkårens IK har just säkrat segern i Korpens oldboys-serie – ännu en gång.

  • Publicerad 07:10, 12 okt 2018

Ett envist regn strilar över fotbollsplanen denna kylslagna torsdagskväll i oktober när serien Oldboys Väster ska avgöras. På parkeringen väntar en röd stegbil och vid sidan av planen står ett gäng brandmän i full mundering och tittar på kollegorna som värmer upp på det gröna konstgräset.

Om larmet går är det bara att dra iväg – och det gäller även de av spelarna på planen som är i tjänst.

Brandmän på plats för att stödja kollegorna på Stora Mossens IP, men samtidigt redo att rycka ut på larm. Foto: Anders Göransson

I oldboysserien gäller att spelarna måste fylla 37 under innevarande år, men flera i brandkårens lag är klart äldre än så. De kommer från en rad olika brandstationer: Vällingby, Solna, Kungsholmen, Lidingö, Vallentuna med flera. I fjol vann de serien och faktum är att laget inte hade förlorat på två år inför den senaste matchen.

– Då fick vi fått ett larm och tvingades lira en man kort. Och laget vi mötte hade samlat ihop en kanongäng, de var riktigt bra. Så vi torskade, konstaterar lagledaren, legendariske före detta överbrandmästaren Janne Malmqvist, 77 år, från Kälvesta.

Inget fjäsk

Innan kvällens första match börjar mot Spartak Spånga dyker en spelare upp från ett av lagen som spelar på planen bredvid.

Han frågar om Brandkårens IK kan tänka sig att byta tröjor med dem. Bägge lagen i deras match har tagit med sig svarta ställ, och då går det ju inte att skilja lagkompis från motståndare.

– Ni får väl köra med bar överkropp då, säger Janne Malmqvist och flinar lite elakt.

Men naturligtvis går man med på bytet. Det här är Korpen. Inget fjäsk, men schyssta tag.

Ute på fotbollsplanen hörs Björn Mattsson dirigera styrkorna från sin målvaktsposition.

– Rörelse, gubbar, rörelse! Flytta upp!

Äldst i laget

Han är numera nestor i laget med sina 59 år – men ändå är han rena junioren jämfört med sin föregångare i målet. Alvar Hamberg från Akalla var 76 år när han så sent som i fjol la målvaktshandskarna på hyllan. Och då var det hans eget beslut.

– Han gjorde absolut inte bort sig, men när han slängde sig tog det längre tid för honom att ta sig upp, säger Janne.

Janne Malmqvist och lagets förre målvakt Alvar Hamberg som lade av i fjol, vid 76 års ålder. Foto: Anders Göransson

Matchen mot Spartak Spånga blir hårdare än väntat och den seger som skulle ha garanterat serievinsten uteblir. 0-0 slutar det, och nu behöver man ta minst en poäng i kvällens andra match, den mot Buster FC.

Nervöst

Det börjar bli lite nervöst, medger Janne Malmqvist. Då har han ändå varit med ett tag. Han har varit lagledare för Brandkårens IK sedan 1970, och de första 38 åren var han även utespelare.

– På den tiden, på 70- och 80-talen, abonnerade vi på seriesegern. Vi vann varenda år, trots tuffa rivaler som Posten och Polisen. Ett år hade vi 38-0 i målskillnad. Det gör vi aldrig om, fortsätter Janne.

Brandkårens korplag från början av 1970-talet – ett riktigt järngäng. Som trea från höger i övre raden syns Janne Malmqvist. Foto: Privat

 

En amputerad stortå för tio år sedan satte stopp för Jannes spelarkarriär, och nu nöjer han sig med att stå vid sidlinjen. Men det är fortfarande han som leder laget och kallar till matcherna. Och det har han alltså gjort i 48 år.

– Ibland har jag mina klartänkta stunder, även om man inte kan tro det. Då tänker jag ”vafan håller du på med? Ska du inte lägga av med den där skiten.” Men det här är min grej. Jag tycker det är kul som fasen, även om det i bland är ett jävla jagande för att få ihop folk, säger han.

”Speglar samhället”

Numera får han allt oftare höra att folk inte har tid. Andra aktiviteter drar, och många håller på med individuella idrotter istället för lagsport.

– Jag tror att det är spegling av samhället i stort. Det här kollektiva tänkandet har man inte längre på samma sätt. Jag tror att vi förlorar på det i slutändan, säger Janne.

Annat var det på 70-talet. Då var benbrott och nära anhörigs bortgång det enda som kunde få folk att lämna återbud, om man ska tro Janne.

Men nu är klockan 21.15 och matchen mot Buster FC drar igång i elljuset på Stora Mossen. Brandkåren kopplar ett klart grepp, men Busters målvakt är fenomenal och gör räddning på räddning.

Janne ser allt bistrare ut vid sidlinjen.

Brandkåren pressar på mot FC Busters mål. Foto: Anders Göransson

 

Men till sist tar brandmännens fysik och kondition ut sin rätt i det tilltagande regnet och kylan. Matchen slutar 3-1 och seriesegern är bärgad. Det blir ingen tur till nedbrända Lorry, men däremot glunkas det om att fira med en middag senare.

Och så börjar det bli dags att planera inför nästa Korpensäsong. Nummer 49 för förre överbrandmästaren Janne Malmqvist.