Enligt kommunens avfallsplan skulle man vid årsskiftet 2020/2021 samla in hälften av den mat som slängs med hjälp av den så kallade gröna påsen. Soporna omvandlas sedan till biogas och biogödsel

– Vi når tyvärr inte målet. Vi försöker uppmana folk att bli mer medvetna och se fördelarna men det är tufft att få igenom, säger kommunens avfallsstrateg Tomas Öhman.

Inte frivilligt

Egentligen är det inte frivilligt. Sedan 2018 är insamlingen obligatorisk för hushållen i Ekerö. Men inga sanktioner drabbar den som låter bli, och hushållen slarvar.

I Ekerö slängs påsen bland övriga sopor, för att sedan sorteras maskinellt. Många andra kommuner har en separat matinsamling, bredvid det vanliga sopkärlet, och man får en billigare taxa om man har det separata kärlet.

– På så sätt har de skapat en viss ekonomisk styrning och det blir lite mer skämsfaktor om man inte har kärlet. Jag tror att kommuner som har gjort så har en högre insamlingsgrad, säger Tomas Öhman.

”Köp inte för mycket”

Det allra bästa är att inte köpa mer mat än du äter upp, menar avfallsstrategen. Men genom att sortera matavfallet kan det i alla fall omvandlas till resurser.

– Det som hamnar i gröna påsen skickas till rötning och man tillverkar en gas för att driva bussar till exempel. Det som blir kvar blir kompost som kan spridas på åkrar. Annars bränns bara allt, och askan deponeras. Då tar man inte vara på resurserna.