2 097 nyanlända personer ska anvisas till Stockholms län under 2021. Länsstyrelsen har nu beslutat att 36 av dem kommer att hamna i Sundbybergs stad.

Först ordnar staden ett boende enligt bosättningslagen. De nyanlända får då nycklar och ett startpaket.

– Det är vanliga lägenheter som främst kommer från Förvaltarens bestånd, säger Fredrik Ekdahl, avdelningschef för vuxenutbildning, arbetsmarknad och integration i Sundbyberg.

Kommer de nyanlända direkt till Arlanda från ett flyktingläger kan staden också ordna med lite varmare kläder.

Sedan får de nyanlända en handläggare som hjälper dem att komma i kontakt med barnomsorg, SFI och Arbetsförmedlingen under en etableringsfas då målet är att få ett eget boende och arbete.

– Staden tillhandahåller bostäder i två år för ensamma vuxna och fyra år för barnfamiljer och kvotflyktingar, säger Fredrik Ekdahl.

Vad kan sundbybergare göra för att hjälpa till?

– Anställa dem. Ha ett öppet sinne och var aktiva och engagerade samhällsmedborgare. Vill man engagera sig mer formellt så finns ett antal olika frivillighetsorganisationer och föreningar att söka upp.

Under 2020 skulle Sundbyberg ta emot 29 nyanlända personer. Men på grund av corona har bara tre personer anvisats till kommunen av Migrationsverket hittills och bara en av dessa personer har kommit till kommunen. Migrationsverket säger dock att staden måste vara fortsatt beredd på att det kan komma 29 personer totalt under 2020.

Kommunernas arbetsmarknad, befolkningsstorlek, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt asylmottagandet styr hur fördelningen görs mellan länets kommuner.