Bara 71 av de runt 800 elever som går ut nian om en månad sökte sig till Vallentuna gymnasium. Det är en påfallande liten andel.

Vallentunas utbildningschef Susanna Falk ser flera orsaker till det.

– Vi är grannkommun till Täby som har tre väldigt stora och attraktiva gymnasier. Täby centrum och ansamlingen av ungdomar lockar. I hela regionen ser vi att stora och centralt belägna gymnasieskolor lockar, medan mindre och mer perifera drar färre, säger hon.

Hela 61 procent av de niondeklassare som är skrivna i Vallentuna sökte gymnasieplats i Täby. Sedan länge är det Tibble som är mest populärt, följt av Åva och Täby Enskilda.

Först på fjärde plats kommer Vallentunas eget gymnasium. Där finns många yrkesförberedande program som bygg och anläggning eller fordon och transport. Samtidigt har andelen Vallentunaelever som söker högskoleförberedande program ökat. Det tror Susanna Falk är ett annat skäl till att Vallentuna gymnasium locka så få.

I många år har också kommunens eget gymnasium dragits med dåligt rykte.

Hur hanterar ni det?

– De jobbar mycket med trygghet och trivsel, säger Susanna Falk.

– En färsk enkät visar att upplevelsen av trygghet ökat och det är glädjande. Det handlar också om att belysa det positiva. Men i grund och botten handlar det om att visa bra kvalitet.

2001 slöts ett samverkansavtal som öppnade alla regionens gymnasier för alla elever.

– Samtidigt ökade antalet friskolor kraftigt. Då fick man en överetablering och de skolor som ligger mer perifert tappade elever.

Susanna Falk konstaterar att 9 procents förstahandssökande är en låg andel.

– Men efter 2001 är inte målsättningen att alla ska gå i Vallentuna utan att vi ska ha ett brett utbud och att utbildningen på Vallentuna gymnasium ska ha bra kvalitet.

I dag ligger antalet elever runt 350. Antalet platser har anpassats efter efterfrågan och i en del av byggnaden finns nu Vallentuna friskola. Ändå finns utrymme för fler elever.

– Men man har byggt om och det står inte tomt och öde i lokalerna.