Rimon Josefsson är en av alla som väntat länge på att få grönt ljus att bygga till enligt Attefallslagen. Här på tomten i Jordbro planerar han ett minihus. Foto: Sara Kollberg

Bara 5 av 47 har fått börja bygga

Haningeborna är bland de ivrigaste att vilja ­bygga Attefallshus. Men medan byggboomen är i full gång på andra håll har bara fem villaägare i kommunen fått grönt ljus. – Det har blivit krångligare än vad regeringen först sa, ­säger Rimon ­Josefsson.

  • Publicerad 00:00, 9 sep 2014

Du behöver inte bygglov, grannen får inte överklaga – och du får i princip bygga på stranden. Atte­fallshuset låter som en dröm – men reformen hackar i Haninge.

Tillsammans med Värmdö, Tyresö, Norrtälje, och Nacka har Haninge haft flest ansökningar i länet.

Reformen trädde i kraft den 2 juli. Häromveckan hade alla som sökt i Nacka fått grönt ljus. I Värmdö och Norrtälje hade 65 procent fått det och i Tyresö hälften. I Haninge är siffran bara 5 av 47.

Många har väntat i månader. Flera vi pratar med tycker det varit lika krångligt som ett bygglov. En del som väntar säger att grannar redan bygger nytt – utan att ha ens ha anmält det. En som väntar är Rimon Josefsson i södra Jordbro. Han sökte i juli och hade hoppats att bygget av hans minihus skulle vara i gång nu.

– Vi skickade in handlingarna två veckor efter att lagen kom, men bara en person på kommunen jobbade med detta. När vi väl fick prata med kommunen fick vi höra att vi skulle få en handläggare om en vecka. Den handläggaren hade en hög med Attefall­ärenden. Veckorna gick. Till sist ringde min fru och vi fick höra att handläggaren ville ha allt ännu mer specificerat. Men ingen hade ringt oss, säger han.

Han visar en mängd begärda kompletteringar om dagvatten, kontrollplan, tillgänglighet och beslut från miljöförbundet.

– Nu tvekar jag. De uppgifterna måste en byggfirma hjälpa mig med.

I Tyresö, som haft lika många ansökningar som Haninge, anställde kommunen tre extra personer för att handlägga Attefallshusen. ­Haninge förstärkte inte.

– Att det tagit tid beror primärt på att vi var osäkra på hur ansökningarna skulle se ut. Vi vill göra så enhetliga bedömningar som möjligt, säger bygglovschef Sara Eriksdotter.

Många sökande kommer från Dalarö där man i dag inte ens får bygga.

– Många personer har haft oerhört svårt att förstå upplägget och vissa ansökningar skulle kräva bygglov. Men majoriteten av ansökningarna kommer vara enhetligt bedömda och besvarade inom några veckor, säger Sara Eriksdotter.

Fakta

Så fungerar nya reglerna

Ett hus om högst 25 kvadratmeter kan få byggas utan krav på bygglov.

Du får även bygga till på befintligt hus om 15 kvadratmeter och bygga till två takkupor.

Innan man börjar bygga måste man göra en anmälan till kommunen och få startbesked.

Avgiften är cirka 3 000 kronor.

I dag får du som Haningebo dock inte bygga i speciellt unika kulturmiljöer. Dalarö och Årsta havsbad är två exempel. Beslutet ska dock prövas i september eller oktober.

Källa: Boverket, kommunen

Visa merVisa mindre