Marianne Pellborn vid en bankomat som snart försvinner på Kungsholmstorg. Foto: Kristian Lönner

Bankomatdöden: Snart är Kungsholmstorg utan

Mer än var fjärde bankomat har tagits bort i Stockholm. Och snart försvinner båda uttagsautomaterna på Kungsholmstorg. – I huset där jag bor är alla vansinniga, säger Marianne Pellborn, 78.

  • Publicerad 07:15, 29 okt 2018

Orsaken till att båda uttagsautomaterna på Kungsholmstorg försvinner samtidigt är att bankkontoren för SEB och Swedbank stängt sina besökskontor vid torget. Kvar är Handelsbanken men där har sedan tidigare bankomaten tagit bort.

Utvecklingen stör Marianne Pellborn som bor i närheten.

– Det händer att jag betalar med kort men jag vill kunna ta ut pengar. Då får man saldot samtidigt och ser hur mycket som är kvar på pensionen, säger hon.

Knepigt för äldre

Att kontanterna försvinner tycker hon är märkligt.

– Regeringen skickade ju ut en broschyr om vad man skulle ha hemma om krisen kommer och då var det viktigt att ha kontanter, säger hon.

Det är företaget Bankomat, som ägs av fem av de största bankerna, som ansvarar för uttagsautomaterna. När uttagsautomaterna försvinner på Kungsholmstorg finns de närmaste bankomaterna på Fleminggatan och Fridhemsplan.

– För många äldre är det jobbigt att ta sig upp till Fridhemsplan. De får de ta bussen, säger Marianne Pellborn.

Mer än var fjärde borta

Bankomaterna som försvinner vid Kungsholmstorg är en del av en större trend. Uttagsautomaterna blir färre överallt. Av Bankomats uttagsautomater har 28 procent plockats bort sedan 2014.

Hoppet är dock ännu inte helt ute för den som gillar kontanter. Bankomat tittar på möjligheten att hitta en lokal nära Kungsholmstorg.

– Vi stänger ner för att vi inte har någon möjlighet att vara kvar där men vi söker lokaler runt Kungsholmstorg, säger Jenny Danielsson som är kommunikationsansvarig på Bankomat.

Kan en uttagsautomat vid Handelsbankens kontor vara aktuellt?

– Det kan jag inte svara på men oftast vill vi hitta ett eget kontrakt där vi inte är beroende av om kontoret blir kvar eller inte, säger hon.