Nedstängda bankomater på Odenplan ger långa köer. Familjen Åkermark från Finland. Foto: Jonas Herjeby

Bankomatdöden på Odenplan - nu bara en kvar

Kontantdöden är här. På Odenplan har fem bankomater försvunnit de senaste åren. Nu finns en kvar och där köar Vasastadsborna varje dag.

  • Publicerad 12:33, 15 jun 2016

Av flera uttagsautomater vid Odenplan återstår en. Härom veckan tillbringade Vasastadsbon Tomas Roxström 45 minuter i kö till den kvarvarande automaten på Norrtullsgatan.

– Hur lång kö det är beror på vilken tid det är på dygnet, men när jag var här vid lunchtid stod det 17 personer i kö. Det som är positivt är att folk börjar prata med varandra. Men samtalen handlade mest om den dåliga bankservicen. Visst går vi mot mindre kontanter i samhället, men vår lokala skräddare, till exempel, tar inte emot kort, säger Tomas Roxström.

Vi i Vasastan besöker uttagsautomaten på Norrtullsgatan vid lunchtid på måndagen. Som mest köar då åtta, nio personer.

– Det är hopplöst att det är så få kvar. Och solen lyser rakt in på den här bankomaten så man måste veta precis var man ska trycka. Det går inte att se någonting. Jag tycker att det är skönt att ha några slantar, om man ska köpa något för en tjuga till exempel, säger Aina Svensson, som bor på Döbelnsgatan.

"Jämt kö"

Joel Wredlert som har Kafé Orion intill bankomaten på Norrtullsgatan bekräftar att det brukar vara kö.

– Det är jämt kö. De få gånger vi har fel på kortsystemet brukar vi låta gästerna betala i efterhand så att de kan sitta och spana för att se när det är lugnt vid bankomaten, säger han.

Fem uttagsautomater som har försvunnit ägs av Bankomat AB som i sin tur ägs av bankerna Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna. Hösten 2015 försvann två från Odengatan och Karlbergsvägen, och i våras försvann ytterligare tre på Odengatan.

Letar nya lokaler

– Det beror främst på att vi inte kunnat vara kvar i de lokaler vi haft där, det är förändringar kring framförallt bankkontor som har påverkat oss. Vi vill att vår service ska finnas i högre utsträckning vid Odenplan och vi letar därför för fullt efter lämpliga lokaler. Till exempel för vi diskussioner med SL om att i anslutning till t-banan kunna etablera ett kontantcenter med möjlighet att både sätta in och ta ut sedlar, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

Att bankomater försvinner är sedan länge en trend. Men går utvecklingen för fort?

– Egentligen inte i Stockholm, det är värre på småorter där det kan vara en halvmil mellan bankomaterna. Att ta bort dem är ett sätt för bankerna att styra mot ett samhälle med mindre kontanter, vilket ligger i deras ekonomiska intressen. Men man ska komma ihåg att intresset för kontanter även minskar hos handlare och konsumenter, säger Niklas Arvidsson, docent vid Institutionen för industriell ekonomi och organisation på KTH.

Han tror att vi snart befinner oss i ett "i praktiken kontantlöst samhälle".

– De senaste åren har kontanterna försvunnit snabbare än vad jag trodde tidigare. Framför allt har swish blivit väldigt stort, vilket i princip har ersatt kontanter vid "person till person"-betalningar. Kontanter kommer snart att ha en liten betydelse för ekonomin, men det kommer att dröja innan de försvinner helt. Först måste Riksbankslagen ändras, säger Niklas Arvidsson.