Bettina Gyllendolck kommer kämpa för att kontantkontoret ska öppna igen. Foto: Pekka Pääkkö

Bankkontoret har stängt - hur ska Bettina få ut sina pengar nu?

Hur ska jag ta ut mina pengar nu? Det är frågan som Bettina Gyllendolck tillsammans med flera ställer sig när SEBs kontantkontor på Sveavägen nu har stängt.

  • Publicerad 09:14, 5 jul 2021

Jag kommer kämpa så länge jag orkar för de som befinner sig i min situation.

Att använda kontanter blir allt mer ovanligt i och med att fler butiker, restauranger och caféer blir kontantfria, men det finns fortfarande de som använder sig av kontanter. 86-åriga Östermalmsbon Bettina Gyllendolck, som varit kund hos SEB i 57 år och som alltid tagit ut sina kontanter hos banken, är en av dem.

– Jag har alltid kunnat ta ut pengar en gång i månaden, det har alltid gått bra. Först gjorde jag det på kontoret vid Karlaplan men när de stängde fick jag börja ta bussen till kontantkontoret på Sveavägen i stället, säger hon.

Bettina har varken dator, smartphone eller bankomatkort. Därför behöver hon besöka SEBs kontantkontor på Sveavägen för att ta ut sin pension.

– Jag vill inte ha ett bankomatkort, jag har klarat mig hela livet utan det och jag vill fortsätta klara mig utan det, säger hon.

Problemet är bara det att SEB:s bankkontor på Sveavägen nyligen har stängt. Det var det sista kontantkontoret i Stockholm, vilket gör att Bettina med flera inte har någon möjlighet att ta ut sina pensionspengar. Och att ta ut pengar ur en vanlig bankomat vill hon inte heller göra.

SEB stängde sitt kontantkontor den 24 juni. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag är rädd för att bli rånad om jag står vid en bankomat och tar ut mina pengar, säger hon.

– Banken ska inte bestämma över mitt liv. Jag tycker det är urdåligt av dem. Vi som inte vill digitaliseras måste få leva på våra egna villkor.

Varför har kontoret stängt?

– Det beror på att användningen av kontanter i Sverige har minskat drastiskt de senaste åren i takt med att digitaliseringen accelererat, och att efterfrågan på kontanthantering över disk på våra kontor således också har minskat drastiskt, säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB.

Bettina Gyllendolck med dottern Jeanette Gyllendolck Mathlin i Humlegården. Foto: Pekka Pääkkö

Vad ska de som tar ut kontanter hos er göra nu?

– Att vi stänger kontantkontoret på Sveavägen betyder inte att det inte finns tillgång till kontanter och kontanttjänster. Dessa finns tillgängliga genom till exempel bankomater för uttag samt insättningsautomater för insättning av kontanter genom Bankomat AB , säger Niklas Magnusson.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag kommer kämpa så länge jag orkar för de som befinner sig i min situation. Det enda jag vill är att beslutet om att stänga kontantkontoret återkallas så jag kan få ta ut mina pengar igen, säger Bettina Gyllendolck.