Banken har flyttats – här är citys nya torg

Från massivt bankkontor till social mötesplats. Inklämd mellan PK-huset och Mästerhuset ligger citys nya torg – Smålandstorget. Men kommer besökarna att stå ut med trafikbullret?

  • Publicerad 17:37, 15 jun 2017

En gång i tiden gick Smålandsgatan som en nerv mellan Malmskillnadsgatan och Norrmalmstorg. Men i takt med att nya kontor, p-hus och gallerior tagit plats har gatan stängts av, bit för bit. Sedan flera decennier har gatan legat gömd bakom Nordeas bankkontor.

Ska bli levande mötesplats

Nu vill Stockholms stad och Pembroke Real Estate väcka liv i vägstumpen. Ett nytt torg med namnet Smålandstorget invigdes på torsdagen.

– Det stora värdet är att man får till nya flöden genom stan, säger Roger Mogert (S); stadsbyggnadsborgarrådet, som talade vid invigningen.

Nordeas kontor har flyttats upp i luften och gett rum åt torget som går att nå via Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan. Projektet är en del i en plan att öppna upp hela kvarteret. Bland annat ska fastigheten Hästen 21, mer känd som Passagenhuset, rivas och få en ny entré mot Smålandsgatan. Dessutom planeras en ny passage mellan torget och Hamngatan, via PK-huset.

– Vi vill försöka återskapa Smålandsgatans funktion och göra det möjligt att röra sig mer naturligt i området. Vi pratar med flera intressenter om att öppna upp för butiker runt torget. Vi vill sikta på mindre handel med lokala märken, säger Mark Takeuchi, vd för Pembroke Real Estate.

Vill stänga av Klaratunneln

Trots ambitionerna domineras området fortfarande av tung biltrafik. Men även det kan ändras något. Staden har planer på att stänga av Klaratunneln uppfart mot Mäster Samuelsgatan.

– City blir trevligare, bit för bit. Torget är en del i det arbetet, säger Roger Mogert (S).

Smålandstorgets ”tak” kommer att prydas av konst från Kosta Boda under den närmaste tiden. I ett senare skede vill fastighetsägaren använda ytan för permanenta konstinstallationer.

Fakta

Så har Smålandsgatan förändrats

I samband med Norrmalmsregleringen försvann först den västligaste delen av Smålandsgatan, mellan Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan.

1963 byggdes parkeringshuset Parkaden på platsen.

På andra sidan Regeringsgatan försvann ytterligare en del av Smålandsgatan 1973, när varuhuset NK byggdes ut.

Visa merVisa mindre