Bankdöden ger Kungsholmstorg nytt hopp

Två stängda, men attraktiva hörnlokaler i samma korsning. Kan bankdöden i själva verket bli det lyft Kungsholmstorg väntar på?

  • Publicerad 15:44, 20 sep 2018

Att blåsa mer liv i Kungsholmstorg. Det var parollen för gänget bakom endagsfestivalen Kungsholmstorgs dag. Men nu verkar det, förutom årets succé-loppisar, lite trögare i området igen.

Festivalen har lagts på is och i området finns flera tomma lokaler. Samtidigt propsar Liberalerna på att Kungsholmen behöver ett nytt torg – Kronobergstorget vid Fridhemsplan.

Tillfällighet eller dålig omen?

Framförallt två av lokalerna sticker ut, Swedbanks och SEB:s, som stängt sin drop-in verksamhet, i varsin hörna vid torget. Två bra lägen där ny verksamhet skulle kunna sätta ytterligare prägel på området.

Vad ska hända med lokalerna undrar många samtidigt som en del rykten cirkulerar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men från fastighetsägarna Balder (Swedbank) och Brf Vindruvan 11 (SEB) finns i dagsläget inte mycket att hämta.

Enligt Balder har de ingen ny hyresgäst på ingång och de har heller inte tagit ställning till vilken typ av verksamhet de kan tänka sig.

Hos Vindruvan är det snudd på samma sak. SEB har stängt ner kontoret för drop in-verksamhet, men har fortfarande ett gällande hyresavtal där ingen vill uppge längd. Diskussioner förs om lokalens framtid enligt Brf Vindruvan – men inget är beslutat.

Enligt kontorschefen på SEB har de i dagsläget ingen verksamhet i lokalen, de har istället utökat sina öppettider på kontoret på S:t Eriksgatan. Men baken har inte fattat beslut om de ska ha någon verksamhet i lokalen framöver eller om de ska säga upp avtalet.

Ni hör. Så vad göra medan vi väntar? Vi gav de som bor och rör sig i området ett carte blanche att önska helt fritt.

Vad ska hända med de tomma lokalerna vid Kungholmstorg? Foto: Sacharias Källdén

Vid Swedbanks gamla lokal har det blivit en informell samlingsplats där horder av elever från den nya jätteskolan Anna Whitlocks hänger.

Många av ungdomarna verkar vilja ha samma sak: Ett billigt fik.

– Ett fik med studentrabatt. Det skulle man tjäna mycket på, säger Lova Bergkvist.

Men det höjs också röster för fler restauranger i det redan krogtäta området, butiker, mer service eller rent av en bokhandel från andra folk vi träffar.

Intill ligger Kungsholmstorgs spel & tobak. Ägaren David Akay var själv intresserad av Swedbank-lokalen men tyckte hyran var för hög.

– Kanske en fotobutik. Det är många som kommer från ambassaden här (Marockos, reds anm) och frågar efter det, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mer kultur, tycker Jakob och Agnes Osborne Edman som bor i området.

– Det vore kul. Kanske ett ställe för mini-konserter, säger Jakob.

– Eller en stå upp-bar/jazzklubb. Något med musik, säger Agnes.

Det senare är även Per Vrethem, aktiv i lobbynätverket Yimby, vice ordförande i partiet Fria stockholmare och dessutom boende i området inne på. Även han har lagt ut trådar för att få andras idéer för området.

– Framförallt Swedbanks lokal skulle passa jättebra för till exempel en klubb. Tittar man på andra sidan har det blivit ett slags nöjesstråk. Tänk om man kunde få till något mer publik där också. Det skulle utveckla hela området. Kungsholmstorg har ju inte varit det roliga torget utan det alla har passerat, säger han.

Jakob och Agnes Osborne Edman och dottern Wilma, 1 månad vill ha mer kultur, exempelvis en stå upp-klubb med jazz. Foto: Sacharias Källdén

Pelle Sandin, Noak Höög, Felix Wikström går alla på nya Anna Whitlocks gymnasium. "Ett kafé som är billigt och som har gott kaffe", säger Pelle Sandin, till vänster, något som delas av alla vi pratar med som går på skolan. "Ett Friskis, eller gym. Det är ett bra läge för det", säger Noak Höög, mitten. Foto: Sacharias Källdén

"Jag skulle vilja ha något där alla grupper kan träffas, även äldre. Kanske med musik eller att någon kan berätta något. En mötesplats", säger Anita Larsson boende i området sedan 1947. Foto: Sacharias Källdén

"Fler restauranger, kanske något i stil med Hötorget", säger Johan Gran som jobbar i området. Foto: Sacharias Källdén

Företagarföreningen hoppas känslan blir kvar

På företagarföreningen KungsÖ följer man utvecklingen noga och hoppas att känslan i området, med få kedjor och istället fler mindre privatägda butiker och krogar kommer vara kvar.

"Man hoppas att både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ser värdet i det, att den småstadskänslan har ett stort värde om man ser långsiktigt på det", säger Malin Nordström, ordförande i KungsÖ.