Hur var mötet?

– Jättekul och roliga frågor. Det är intressant om du ställer en fråga till en grupp 13-åringar idag om de har bank-id och swish, då har alla det. Det säger något om hur snabbt allt har utvecklats och den världen vi lever i.

Vilken är den vanligaste frågan du får när du är ute?

– Vad gör egentligen en bank? Vad vi fyller för funktion i samhället, vilket är mycket intressant att prata om och något vi brinner för.

Någon särskild fråga som stack ut från ungdomarna?

– Vad kan man låna till egentligen? Det går att låna till hus, ibland även bil. Men kan man låna till kläder? Någon elev ville spara till tv-spel. Ett bra mål, tyckte jag.

Hur är kunskapsnivån kring privatekonomi hos ungdomar?

– Det är svårt att generalisera.

– Men ekonomin har blivit mer abstrakt med digitaliseringen och de fysiska pengarna har försvunnit. Den basala kunskapsnivån har sjunkit. När vi är ute och pratar ser vi att många får aha-upplevelse, det är viktigt tror jag och att de tar med den dialogen hem. Jag menar att om du inte vecko- eller månadspeng så be om det, och skapa ett sparmål.

Om vi säger att jag är 16 och vill börja spara till en lägenhet. Vad har du för råd?

– Relatera till begreppen intäkter och utgifter. Alla ungdomar har bank-id idag, då kan du se vad du har för utgifter. Fundera på vad du kan klara dig utan och spara efter det. Vad händer om jag inte köper den där läsken för 17 kronor exempelvis? Det är de små utgifterna som gör skillnad i längden, som du klarar dig utan. Börja spara nu.