Foto: Emma Davidsson

Banan för alla – som bara vill ha kul

Har du eller barnen en gammal radiostyrd bil som mest står och samlar damm? Gör den till ett sommarnöje för hela familjen istället. Nu öppnar en nylagd RC-bana i Enköping för alla – utom hundradelsjagande tävlingsförare.

  • Publicerad 09:31, 18 jun 2020

Inte byggd för tävlingsförare, den är till för oss vanliga dödliga.

Ett stenkast från E18 i höjd med trafikplats Annelund i Enköping ligger Minicarshuset som idag inhyser bland annat ett gym, en kampsportsklubb och Rynos som säljer och servar radiostyrda bilar. Alldeles nyligen smyginvigde de en helt nylagd bana avsedd för just RC-bilar, i anslutning till butiken.

En bana dit alla är välkomna – förutom tävlingsförare.

– 99,9 procent av alla banor i Sveriges drivs av klubbar av helt andra anledningar. Att få in medlemmar och få folk att börja tävla. Då måste du om du inte är medlem betala en köravgift, säger Niklas Edlund, som arbetar på Rynos, och tillägger:

– Det gör att de som är där och kör uteslutande är tävlingsförare eller sådana som vill bli det. Vi tänker precis tvärtom. Risken är att nybörjare blir avskräckta för att nivån är så hög. Vi vill att de som kommer hit bara kommer hit för att ha kul.

Christian Grans, butikschef på Rynos fyller i:

– Banan är byggd för alla som vill roa sig med att köra radiostyrd bil.

Nu hoppas initiativtagarna att banan ska bli ett nöje för hela familjen.

– Vi har inga åldersgränser, hela familjen är välkomna att köra. Och man behöver heller inte ha köpt en bil hos oss för att få använda banan. Banan är öppen och gratis för alla att använda, säger Emma Davidsson som också arbetar i företaget.

Banan är gjord av sand och jord och därför tipsar Niklas Eklund att en bil byggd för det underlaget är en fördel för den som vill prova på den nya banan. Det vill säga det flesta bilar.

– Det går kanske inte lika fort att ta sig runt banan med alla bilar, men det är heller inte det de handlar om. Nästan alla bilar som har lite mönster i däcken fungerar alldeles utmärkt, säger han och tillägger:

– Vi hoppas verkligen att banan kommer att bli använd.

Rynos RC-bana

Rynos RC-bana är en offroadbana avsedd för radiostyrda bilar i olika varianter och prisklasser. Enligt initativtagarna riktar sig banan främst till de som vill köra radiostyrt för att det är kul. Banan som fortfarande är under uppbyggnad, men som redan nu är körklar, består av jord och sand.

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33