Dans. Baltikumdagen brukar firas på Hersby hembygdsgård, så här såg det ut 2019. Nu är det dags igen. Foto: Agnese Blaubarde

Baltikumdagen firar femton år på Hersby hembygdsgård

Baltikumdagen firas i Hersby hembygdsgård på lördag. Då varvas dans- och musikuppträdaden med tal från ambassadörer från hela Baltikum för att uppmärksamma 30 år av självständighet.

  • Publicerad 07:10, 17 sep 2021

Nu på lördag firas Baltikumdagen på Hersby hembygdsgård. Där bjuds det på dans- och musikuppträdanden och mat i från Estland, Lettland och Litauen. I år är det extra speciellt då Baltikumdagen firar femton år. Dessutom är det trettio år sedan samtliga baltiska länder blev självständiga.

– Förutom kulturuppträdanden kommer vi i år få besök av ambassadörer från samtliga Baltiska länder, säger Gunta Eneroth, kommunikationsansvarig på Letternas Riksförbund.

Letternas Riksförbund hoppas på god uppslutning.

– Vi vill att Sollentunaborna ska få ta del av de baltiska traditionerna och kulturen, säger hon.

Exakt hur många personer från Baltikumområdet som bor i Sollentuna är svårt att säga, men närheten till Uppsala och Stockholm gör Sollentuna till en attraktiv plats för forskare och läkare från regionen, enligt Gunta Eneroth.

Baltikumdagen grundades år 2006 i Sverige av lngergerd och Lars Hjeltman från Svensk-lettiska föreningen. Till en början arrangerades dagen i samverkan med Grödinge hembygdsförening, söder om Stockholm, men de senaste fem åren har festligheterna hållit till i Sollentuna och Hersby hembygdsgård.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20