Dans. Baltikumdagen brukar firas på Hersby hembygdsgård, så här såg det ut 2019. Nu är det dags igen. Foto: Agnese Blaubarde

Baltikumdagen firar femton år på Hersby hembygdsgård

Baltikumdagen firas i Hersby hembygdsgård på lördag. Då varvas dans- och musikuppträdaden med tal från ambassadörer från hela Baltikum för att uppmärksamma 30 år av självständighet.

  • Publicerad 07:10, 17 sep 2021

Nu på lördag firas Baltikumdagen på Hersby hembygdsgård. Där bjuds det på dans- och musikuppträdanden och mat i från Estland, Lettland och Litauen. I år är det extra speciellt då Baltikumdagen firar femton år. Dessutom är det trettio år sedan samtliga baltiska länder blev självständiga.

– Förutom kulturuppträdanden kommer vi i år få besök av ambassadörer från samtliga Baltiska länder, säger Gunta Eneroth, kommunikationsansvarig på Letternas Riksförbund.

Letternas Riksförbund hoppas på god uppslutning.

– Vi vill att Sollentunaborna ska få ta del av de baltiska traditionerna och kulturen, säger hon.

Exakt hur många personer från Baltikumområdet som bor i Sollentuna är svårt att säga, men närheten till Uppsala och Stockholm gör Sollentuna till en attraktiv plats för forskare och läkare från regionen, enligt Gunta Eneroth.

Baltikumdagen grundades år 2006 i Sverige av lngergerd och Lars Hjeltman från Svensk-lettiska föreningen. Till en början arrangerades dagen i samverkan med Grödinge hembygdsförening, söder om Stockholm, men de senaste fem åren har festligheterna hållit till i Sollentuna och Hersby hembygdsgård.

Sex katalysatorstölder på ett dygn

Nyheter "Vi tror att det är ligor som står för stölderna" I tisdags och i onsdags skedde sex katalysatorstölder i Sollentuna – inom loppet av ett dygn.fredag 15/10 15:21