En 30-årig man boende i Bålsta döms till sammanlagt 14 000 kronor i böter för kränkande fotografering.

FIlmade på marinbas

Mannen har olovligen och i hemlighet filmat en kvinna som befann sig inomhus i duschen i ett duschrum. Brottet begicks den 18 januari 2021 på Marinbasen Muskö, Muskö Örlogshamn, i Haninge kommun.

Mannen har erkänt gärningen. Utöver böterna ska mannen även betala ett skadestånd på 8 300 kronor till kvinnan.

Ovanlig dom

Över 4 000 anmälningar om kränkande fotografering har enligt Sveriges Television gjorts i Sverige sedan lagen trädde i kraft 2013. Fallen går dock ytterst sällan vidare till domstol. Bara cirka 8 procent av anmälningarna har lett till att en misstänkt ställs inför rätta eller får ett strafföreläggande. Det visar SVT:s sammanställning.

Lagen om kränkande fotografering gör det olagligt att fota eller filma någon utan tillåtelse och i hemlighet i vissa privata utrymmen, som exempelvis toaletter eller omklädningsrum.

Brottförebyggande rådet, Brå, publicerade 2019 en studie av hur av hur lagen om kränkande fotografering tillämpas. Genomgången visar att de flesta anmälningarna gäller bildupptagning med ett naket eller sexuellt innehåll. Maktutövning är det vanligaste motivet till kränkande fotografering.