Bålstaman smygfilmade naken kvinna på militärbas

En man i Bålsta döms till böter för kränkande fotografering.

  • Publicerad 10:12, 26 okt 2021

En 30-årig man boende i Bålsta döms till sammanlagt 14 000 kronor i böter för kränkande fotografering.

FIlmade på marinbas

Mannen har olovligen och i hemlighet filmat en kvinna som befann sig inomhus i duschen i ett duschrum. Brottet begicks den 18 januari 2021 på Marinbasen Muskö, Muskö Örlogshamn, i Haninge kommun.

Mannen har erkänt gärningen. Utöver böterna ska mannen även betala ett skadestånd på 8 300 kronor till kvinnan.

Ovanlig dom

Över 4 000 anmälningar om kränkande fotografering har enligt Sveriges Television gjorts i Sverige sedan lagen trädde i kraft 2013. Fallen går dock ytterst sällan vidare till domstol. Bara cirka 8 procent av anmälningarna har lett till att en misstänkt ställs inför rätta eller får ett strafföreläggande. Det visar SVT:s sammanställning.

Lagen om kränkande fotografering gör det olagligt att fota eller filma någon utan tillåtelse och i hemlighet i vissa privata utrymmen, som exempelvis toaletter eller omklädningsrum.

Brottförebyggande rådet, Brå, publicerade 2019 en studie av hur av hur lagen om kränkande fotografering tillämpas. Genomgången visar att de flesta anmälningarna gäller bildupptagning med ett naket eller sexuellt innehåll. Maktutövning är det vanligaste motivet till kränkande fotografering.

Muskö marinbas

Muskö marinbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm, och invigdes den 30 september 1969. Regeringen beslutade 2004 att basen på Muskö skulle avvecklas.

Det togs 2017 nya beslut inom Försvarsmakten, som innebär att marinstaben återigen utökat sin verksamhet på Muskö.
Källa: SVT

Upplands-Bro blir med swimruntävling

Femton kilometer – fyra sjöar I höst kommer du kunna simma genom fyra sjöar och springa tolv kilometer utan att lämna kommunen. Då är det nämligen premiär för Upplands-Bro Swimrun 2022.onsdag 6/7 11:02

Då blir det fest i Bro och Kungsängen

Kommunen arrangerar och bjuder på program I regi av Upplands-Bro kommun kommer sensommaren bjuda på fest både i Kungsängen och Bro.onsdag 6/7 10:54