Flismaskinen ställdes upp mitt i villaområdet. Foto: Läsarbild Stellan Fehrnström

Bällstabergsbor upprörda över bullrande flis

Klockan sju i måndags kväll dundrade en flismaskin igång bland Bällstabergs villor. – Det var ett fruktansvärt buller, säger Stellan Fehrnström. Och det spreds damm. Nu ber kommunen om ursäkt för störningarna.

  • Publicerad 13:12, 28 jun 2018

När Stellan Fehrnström i Bällstaberg satt och njöt av sommarkvällen i måndags bröts lugnet plötsligt av ett väldigt oväsen. Kommunen hade gjort röjningsarbeten i den närliggande skogen. Nu hade kommit dit en flismaskin för att ta hand om virket.

– Det var ett fruktansvärt buller, säger han. Jag skulle tro att det var över 100 dB. Hos grannen låg ett litet barn och sov. Den grannen blev väldigt uppbragt. Och en annan granne som jobbat skift behövde sova. Dessutom kom det ett fint damm med vinden.

Glömde informera

Han och flera andra grannar försökte få kontakt med kommunen och pratade också med föraren, som stängde av maskinen och åkte iväg en timme senare. Men arbetena fortsatte dagen därpå och blev klara på onsdagen.

Kommunens landskapsarkitekt Anders Dagsberg är självkritisk.

– Det grundläggande felet är att jag glömde att informera om att maskinen skulle komma. Det får jag ta på mig, det var väldigt dumt. 

Stellan Fehrnström är kritisk till att maskinen ställdes upp mitt i villaområdet.

För dyrt

– Jag tror inte det skulle förekomma i Danderyd och Täby. Där ser de till att köra iväg virket innan det flisas.

Men enligt Anders Dagsberg skulle det innebära för höga kostnader för kommunen.

– Däremot ska flismaskinen förstås inte gå igång efter klockan sex på kvällen. Det har jag tagit upp med entreprenören så att det inte händer igen.