Foto: Eira Desax

Balett i Alby blev räddningen för ukrainska dansare

Balettskolan Vackra rosen i Alby har inte längre bara balett på schemat efter att man svept sina vingar runt dansare som flytt kriget i Ukraina. Två av dem hiphopare från Butja.

  • Publicerad 05:15, 19 apr 2022

Det står hawaii på schemat när den mindre dansgruppen i balettskolan Vackra rosen har kvällsträning. Flickor i hula-hula-utstyrsel med fladdrande rytmikband far över golvet i den lilla spegelsalen i Alby.

Men några av dem sticker ut.

De bär ett gult band på ena armen, och ett blått på andra. För Ukraina.

– Jag gillar Sverige jättemycket, men jag tycker bättre om Ukraina när det inte är krig där. Men jag dansade där också, och det var bättre där. För där finns balettkompisar och jag har både mormor, farmor och andra släktingar där. Jag saknar alla jättemycket, säger Viktoria Zvereva.

Varför ville ni ha armbanden?

– Därför vi kommer från Ukraina, säger Christina Marchishin.

Trivs men vill tillbaka

Alla ledare leder undervisning både på svenska och ukrainska. Det enda undantaget är Nataliia Fylypchuk. Hon kom till Sverige kort innan kriget i Ukraina bröt ut. Det som skulle ha varit en två veckors visit blev istället en enkelresa till Sverige.

– Jag trivs i Sverige! Jag är djurkär – och här finns många vilda djur. Där jag bor nu ser man rådjuren från fönstret, och det är helt otroligt. Men jag vill tillbaka till Ukraina, men precis när jag skulle åka hem startade kriget, säger hon.

BLICKEN. Milania Karpenko och Viktoria Zvereva har båda hittat till balettskolan i Alby. Viktoria längtar hem: "För där finns balettkompisar", säger hon. Foto: Eira Desax

MED I SJÄLEN. De ukrainska barnen ville bära band med Ukrainas färger. Foto: Eira Desax

Vackra rosen blev Nataliias andra hem i Sverige och nu är hon ledare i den lilla gruppen. Men hon dansar också med de äldre som ska ha träning direkt efter de små. Men att lära ut dans är inget nytt för henne. I Ukraina lärde hon barn under åtta års tid.

– Jag gillar jättemycket att jobba med svenska barn. De är uppmärksamma, disciplinerade och lär sig snabbt. De skiljer sig från ukrainska barn på det sättet, säger hon.

Hiphop på balettskolan

Men Vackra rosen är inte bara en balettskola – åtminstone inte just nu, efter ett gemensamt beslut taget av ledningsgruppen.

– Konstnärliga människor dör om de inte får utöva sin verksamhet. Vi har två barn som sysslar med hiphop-dans och de har inget med oss att göra. Men vad vi kan göra är att ge dem en chans att uppträda på scen, säger Natalia Vrighed, föreståndare på Vackra rosen.

Syskonen Liubomyr Rudenko, 15, och Maria Rudenko, 11, dansade hemma i Butja innan bomberna föll. De hamnade i Åkersberga, men det är i Alby som de känner sig hemma. Vackra rosen har blivit ett andra hem för syskonen Rudenko där de får lov att uttrycka sin konst och hitta ett sätt att hantera det hemska de har varit med om.

Ändå vill de tillbaka.

– Sverige är ett bra land för självförverkligande och en möjlighet att bygga en karriär som dansare. Men jag vill också se andra delar av Europa efter en karriär, men efter några år vill jag nog ändå tillbaka till Butja och bygga upp husen igen. Någon måste ju göra det, säger Liubomyr.

Han får medhåll av syrran.

– Jag vill också tillbaka. Vi lämnade mycket, och hemma är trots allt bäst, säger Maria.

FORTSÄTTNING. Syskonen Liubomyr och Maria Rudenko hittade till Vackra rosen efter flykten från Butja. Här får de lov att utöva sin konst trots alla hemskheter som händer i världen. Foto: Eira Desax

Egen dansgrupp i maj

I Ukraina är dans och konst ett lika vanligt yrke som ett kontors- eller hantverksarbete, med många föräldrar som stöttar sina barn att sträva efter en sådan karriär.

Balettskolan Vackra rosen strävar efter att starta en dansgrupp med bara ukrainska barn i hopp om att kunna locka de många ukrainska barn och unga som sysslat med dans i hemlandet att få ta vid där de lämnade.

"Först och främst barnen, men också ledare", säger Natalia Vrighed, föreståndare på Vackra rosen.

Den nya dansgruppen hoppas man ha på plats redan i maj.

Visa merVisa mindre