Balder ska förverkliga Väsby Entré

Planerna för Väsby Entré har kommit en bit närmare verklighet. I dag utsågs byggbolaget Balder som den byggherre som ska se till att detaljplanen genomförs.

  • Publicerad 15:15, 19 jun 2018
Det stora infrastrukturprojektet Väsby Entré går snabbt framåt. I dag utsågs byggbolaget Balder till ankarbyggherre – det vill säga den byggherre som ska ansvara för att detaljplanen genomförs.

Visionen för Väsby Entré är ritad av berömda arkitekten Zaha Hadid och är inspirerad av vikingaskepp.

– Vi är otroligt stolta över att som enda kommun i Norden ha fått en arkitektonisk vision uppritad av Zaha Hadid, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré, i en kommentar på kommunens hemsida.

Berömda arkitekten Zaha Hadid har inspirerats av vikingaskepp när hon ritat Väsby Entré.

I april presenterade Craig Kiner från Zaha Hadid Architects den nya visionen vid ett seminarium på plats i Upplands Väsby.

Visionen har uppdaterats en del. Bland annat har landmärket fått en helt ny utformning planen innehåller nu två spektakulära broar.

Balder kommer att ansvarar för utvecklingen av drygt hälften av Väsby Entré. Den övriga delen kommer lika andra byggherrar att ansvara för.

Fakta

Om Väsby Entré

  • Upplands Väsby station är redan i dag en av länets viktigaste knutpunkter med 24 000 tåg- och bussresenärer dagligen. Med nya Väsby Entré ska 30000 pendlare kunna passera här varje dag fram till 2040.
  • Upplands Väsby kommun vill också ha 63 000 kommuninvånare 2040, personer som ska kunna ta sig hit med kollektivtrafik.
  • Målet är att Väsby Entré ska bli en egen stadsdel med fler än 1000 nya bostäder och lokaler för butiker och verksamheter på 30 000 kvadratmeter. Stadsdelen ska knyta ihop den östra och västra delen av Väsby och bli en mötesplats för såväl väsbybor som regionala och internationella besökare.
  • De investeringar som berör kommunen beräknas bli omkring 850 miljoner kronor fördelat över cirka tio år fram till 2026. Investeringarna ska bland annat täcka kostnaden för den nya planerade bron över järnvägen.
  • Kommunen behöver också pengar av landstinget, för att kunna bygga en ny väderanpassad bussterminal.
  • De behöver även statligt bidrag genom Länsstyrelsen.
  • Väsby Entré kommer att byggas i etapper och planen är att det ska stå klart omkring år 2026.
Källa: Upplands Väsby kommun
Visa merVisa mindre