Rindöbor uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten. Foto: Therese Jansson/Mostphotos

Bakterie från avföring i dricksvattnet på Rindö

Efter upptäckten av skadliga bakterier i dricksvattnet på Rindö har Roslagsvatten tagit fler vattenprover på ön. Rindöborna uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten tills proverna är analyserade och faran är över. Ett tappställe har också upprättats.

  • Publicerad 11:28, 25 okt 2018

– Vad vi gjort är att vi tagit fler prover, både på samma plats där vi upptäckte bakterien och på två andra platser på Rindö. Dessa har vi skickat in till laboratoriet. Det gjorde vi i går, säger Charlotte Periasamy, kommunikationsstrateg på Roslagsvatten.

– Vi har också inrättat ett tappställe, men det är primärt för verksamheter som har behov av mycket vatten.

Tappställe inrättat

Tappstället är placerat vid färjeläget på Vaxön, vid korsningen Östra Ekuddsgatan 1 och Parkgatan och är i första hand till för exempelvis hemtjänst, förskolor och äldreomsorg.

Enligt Charlotte Periasamy var det en Enterokock, inte streptokock som tidigare uppgivits som upptäcktes i dricksvattnet på Rindö. Enterokock förekommer i mänsklig avföring och djuravföring.

Hur bakterien hamnat i vattnet är ännu oklart, men inget tyder på att ledningar smittats genom någon läcka.

Har ni fått många samtal från allmänheten?

– Nej inte så mycket. Vi har fått lite, från tomtägarföreningar och andra. Jag tror att vi nådde väldigt många väldigt snabbt, så det har inte kommit så många frågor.

Har någon hunnit bli sjuk av vattnet?

– Vissa har ringt och sagt de varit illamående och varit sjuka i två veckor, men det händer ju att människor blir sjuka i alla fall.  Men vi kan inte säga något förrän vi fått besked från labbet.

Besked på fredag

Enligt Roslagsvatten kommer proverna att vara analyserade någon gång på fredag. Först då vet man om faran är över eller inte.

– Det är den tid det tar att få svar från labbet. Sedan får vi se om det innebär att vi måste fortsätta rekommendera kokning av vattnet, säger Charlotte Periasamy.

Roslagsvattens kvalitéts- och miljöavdelning fick information de skadliga bakterierna vid 9.30-tiden i går onsdag.

Klockan 10.45, efter att bland annat ha kontaktat tillsynsmyndigheter, gick Roslagsvatten ut med sin första varning till allmänheten. Uppmaningen att koka vattnet gäller enbart Rindö. På Skarpö kan man däremot nyttja sitt vatten som vanligt.