Redan 2012 lämnade Haninge kommun ett positivt besked gällande planerna på nya lägenheter vid teknikbyggnaden på Sagavägen bakom Dalarö torg. Sedan dess har fastighetsägaren tvingats banta ner förslaget från 18 till åtta lägenheter.

Projektet har mött fortsatt motstånd från både Sverigedemokraterna och Moderaterna. Inför stadsbyggnadsnämndens möte den 20 maj 2020 hade dessutom ett 50-tal kritiska yttranden kommit in från de närmaste grannarna.

Trots det klubbades detaljplanen igenom av den politiska ledningen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-lagenheter-pa-gang-pa-dalaro-men-projektet-ar-omstritt/lmteo!8488771/

Att mark- och miljödomstolen nu hävde detaljplanen beror på att man anser att bygget avviker för mycket från dess omgivning. Det är av "avgörande betydelse för bevarandet av kulturmiljön att byggnadernas utformning och gestaltning sker på ett sätt som smälter in i den befintliga miljön", står det formulerat i domen.

Linus Björkman (M), 2:e vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, välkomnar beslutet.

– Vi är inte emot att man utvecklar Dalarö, men det här förslaget riskerade att förvanska kulturmiljön eftersom det inte ställdes tydliga krav på hur byggnaden skulle anpassas till omgivningen, skriver han i ett mejl till Mitt i Haninge.

Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, håller dock inte alls med om kritiken och säger att kommunen kommer att överklaga domen.

– Vi tycker att detaljplanen är väl anpassad till kulturmiljön och därför vill vi ha det prövat, säger han.