Jenny Sjöblom, projektchef för Färgskrapan genom fastighetsbolaget Vacse. Foto: Anton Kyhlbäck

Bakom fasaden på Färgskrapan

Höga miljökrav när ett av landets modernaste höghus byggs i centrala Sollentuna. Just nu pågår arbetet för fullt i Färgskrapan.

  • Publicerad 14:42, 16 maj 2019

Om ungefär ett år öppnar dörrarna till Färgskrapan.

Byggnaden kommer ha några av landets största säkerhetssalar.

Om ett år väntas delar av tingsrätten flytta in i och efter sommaren 2020 öppnas dörrarna för allmänheten. Allt blir dock inte brott och straff i den färgglada byggnaden.

– Man kan nästan säga att vi har två hus i samma hus, säger Jenny Sjöblom, projektchef för Färgskrapan.

Caféer och butiker

Skrapan blir 15 våningar hög och har 17 000 kvadratmeter i bruttoyta. Tingsrätten hyr uppemot 10 000 av lokalytan, till och med plan 6. På markplan, ut mot det nya Tusbystråket som går in under järnvägen, blir det caféer och annat.

Plan 7 upp till 15 har ännu inga bestämda hyresgäster.

– Våningarna högst upp i huset är fortfarande vakanta, men kommer att bli moderna lokaler med fantastisk utsikt. De är väldigt flexibla och vi har möjlighet att anpassa dessa för olika typer av hyresgäster. I dagsläget har vi intressenter som till exempel har behov av öppna kontorslokaler, behandlingsrum och även föreningsverksamhet.

Hösten 2017 inleddes byggstarten av Skrapan.

Samhällsfastighetsbolaget Vacse, där Jenny Sjöblom arbetar, beräknas investera 700 miljoner i projektet och Skanska är totalentreprenör upphandlad enligt LOU.

Målet blir att bygga en modern byggnad i fråga om arkitektur, miljö och säkerhet.

– Jag har jobbat med det här i tre och ett halvt år, och tycker fortfarande att det är lika utvecklande.

Grundläggningsarbetet, med pålning och schaktning, är nu klart och under det senaste halvåret har Sollentunaborna sett en lego-liknande byggnad formas i mitten av triangeln Turebergshuset-Malmvägen-Sollentuna Centrum.

– Inte bara arkitekturen är spännande, utan alla olika delar och system i byggnaden. Med behovsanpassad ventilation och mycket mer, säger Jenny.

Snart ska taket läggas som ett lock på byggnaden innan det invändiga arbetet börjar.

Miljövänlig byggnad

Produktionen har sedan starten genomsyrats av miljöcertifieringen BREEAM, berättar Jenny Sjöblom, och ställt synnerligt höga krav på arbetet.

– Allt material som vi använder måste vara godkända. Vi utreder hela tiden om det finns bättre. Det blir gröna tak, så kallade sedumtak, och solceller ska installeras. Men även transporter, avfall och projektledning utvärderas i certifieringen. Målet är att nivån excellent för Färgskrapan.

Hösten 2020 väntas hela byggnaden stå klar.

Målet är att Färgskrapan ska miljöcertifieras av BREEAM, med mål att uppnå den näst-högsta nivån, excellent. Systemet kommer från Storbritannien och är ett av de äldsta som använts inom branschen sedan 1990.

Andra sidan järnvägen. Skrapans färgglada fasad syns på långt håll i Tureberg. "Grannarna i området är positiva och övriga fastighetsägare är positiva så att det känns jättebra." säger Jenny Sjöblom. Foto: Anton Kyhlbäck

Miljöcertifiering

BREEAM är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien, som har funnits sedan 1990. Det är det mest spridda systemet för miljöcertifiering i Europa och har använts i över 500 000 byggnader över hela världen. Sedan 2013 hanterar Sweden Green Building Council den svenska versionen, BREEAM-SE.

Källa: sgbc.se

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Många stockholmare väntas till fjällen på sportlovet

Nyheter Skidpass kan sälja slut Skidorterna räknar med många sportlovsfirare under vecka nio när skolorna i Stockholm har ledigt. Det uppger flera skidanläggningar.söndag 28/2 8:12

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30