Parkeringsfynda. På Roslagsstoppet hålls den årliga loppisen där man kan fynda i folks bakluckor. Foto: Emma Perning

Bakluckeloppisen är tillbaka

I augusti kommer bakluckeloppisen åter till Vallentuna. Och loppisrävarna är glada över nyheten. "Folk har hört av sig varje dag och frågat när vi kommer igång", säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

  • Publicerad 09:40, 2 aug 2021

Jag tror folk gillar loppis för att det är så somrigt

Snart sätter den populära bakluckeloppisen på Roslagsstoppet igång igen. Årets loppis blir en lite kortare upplaga än vanligt där de håller öppet tre söndagar i augusti med start den 15:e.

–  Folk är så glada att det faktiskt går att ha loppis igen. Vi har hört ifrån otroligt många lyckliga människor som vill ut på loppisgrönbete, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

"Påväg ut på landet"

I omkring 15 år har loppisen hållit till i Vallentuna med undantag från förra året. Maria Wiberg har en teori om varför Roslagsstoppets loppis har blivit så omtyckt.

– Roslagsstoppet ligger ju på väg ut i Roslagen. Där han man nog släppt den lite stela stadsmänniskan i sig och är på väg ut på landet.

Hon menar även att loppisar är en plats där vuxna människor kan bli lite lekfulla.

– Det är en skattjakt och en spänning i tillvaron. Man vet ju inte vad man ska hitta i jämförelse med vanliga affärer. Jag tror även att folk gillar loppis generellt för att det är så somrigt. Det är en frihetskänsla faktiskt.

Förbokning av platser

Men även om restriktionerna nu har lättat kommer de att ha ett större avstånd mellan säljarna och bredare gångar för besökarna.

– V i har även förbokning av platser för att hålla ner antalet. Och när det är fullbokat så är det fullbokat, säger Maria Wiberg.

I Täby hålls en så kallad sommarkvällsloppis som har pågått sedan början av juni. Andra loppisplatser är Hågelby, Värtahamnen och Karlaplan, Mariatorget och Medborgarplatsen inne i stan.

Mer information om de olika loppisarna finns på loppistajm.se. 

Baklucka. Gamla och antika grejer kan få nya ägare i sommar. Foto: Emma Perning