För fult? Skönhetsrådet gillade inte utseendet på det turkiska bad som planerades på Östgötagatan. Illustration: Arklab

Bakläxa för hamam på Söder

Det turkiska badet på Östgötagatan är för dominerande och måste ritas om. Frågan är om de kulturhistoriskt värdefulla murarna hinner räddas.

  • Publicerad 09:36, 15 mar 2013

Planen var att bygget av ett hamam i Katarina västra skolas gamla idrottshall skulle ha varit klart förra våren. Den nya detaljplanen klubbades 2007 och bygglovet godkändes av stadsbyggnadsnämnden 2010.
Men flera personer och bostadsrättsföreningar var kritiska till planerna, framför allt till de 24 lägenheter som skulle byggas på badets tak för att finansiera projektet.
Inte överraskad
Stadsmuseet och Skönhetsrådet var inte heller glada för att de gamla 1800-talsmurarna skulle byggas om till ett bad och bostäder.
Planerna överklagades därför, först till länsstyrelsen som upphävde bygglovet och sedan vidare till förvaltningsrätten som gick på länsstyrelsen linje. Byggföretaget Castella Entreprenad AB ansökte då om prövningstillstånd hos kammarrätten men kammarrätten har beslutat att inte ta upp fallet.
Ett väntat beslut, enligt Castella Entreprenads vd Stefan Demirian.
– Jag kände att chanserna att frågan skulle prövas igen var minimal så jag var inte överraskad över beslutet, säger han.

Dåligt skick
Domstolarna har stoppat bygglovet eftersom de anser att den nya byggnaden blir ett för dominerande inslag i stadsbilden och att tillräcklig hänsyn inte tagits till det kulturhistoriska området.
För Castella Entreprenad betyder det att man måste sätta sig vid ritbordet igen.
– Vi får börja om helt enkelt, men ett hamam kommer det att bli, absolut. Det slopar vi inte, säger Stefan Demirian.
Den stora frågan är om den gamla muren som stått ouppvärmd i många år i väntan på att bygget ska komma i gång kommer att gå att rädda. Staden har täckt över byggnadens kortsidor för att skydda förbipasserande från fallande puts och tegelstenar.
– Muren är nu i så dåligt skick att vi inte vet om den går att behålla. Den spricker och förfaller. Vi har kontaktat antikvarie som ska bedöma den. Sen kommer vi att ha möten med kommunen för att se hur vi kan gå vidare, säger Stefan Demirian.    ​