Förorenat. Höga halter bakterier finns i vattnet vid Sätrabadet. Foto: Claudio Britos

Bajsvatten på Sätrabadet

Badvattnet på Sätrabadet har haft farliga halter av bajsbakterier en stor del av sommaren. Nu ska staden utreda vad föroreningarna beror på.

  • Publicerad 05:00, 30 nov 2020

Vid 6 av totalt 23 mätningar innehöll badvattnet vid Sätra strandbad så höga bakteriehalter att det betraktades som otjänligt. Och vid 9 tillfällen var vattnet tjänligt med anmärkning. Det visar en sammanställning från Stockholms stad.

Orsakar magsjuka

Vattnet innehöll framförallt E. coli bakterier och Intestinala enterokocker, det vill säga föroreningar som beror på att det kommit bajs i badvattnet. Dessa bakterier orsakar bland annat magsjuka och har lett till att Sätrabadet en stor del av sommaren har haft badförbud.

Badproverna har tagits på två platser på stranden, vid bryggan samt en plats 120 meter därifrån.

Nu ska orsakerna utredas

Vad föroreningars beror på är oklart. Men Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen har flera teorier.

– Problemet var värst i slutet på säsongen när det var många fåglar på stranden. De är som bajsmaskiner och när de är nära stranden är det lätt att deras avföring hamnar i vattnet, säger han.

Andra möjliga orsaker är att vattenpumpen till toaletterna en bit bort är gammal och läcker avloppsvatten ut i badvattnet.

– Det skulle även kunna komma från avlopp från ön Kungshatt mittemot, från Sätra gård eller scoutstugan, säger Jerzy Slazak.

Miljöförvaltningen har nu kontakt Skärholmens stadsdelsförvaltning som ska utreda vad föroreningarna beror på. Utredningen väntas starta under våren och vara klar till sommaren 2021.

Badvattnet vid Sätra strandbad är förorenat

I somras gjordes 23 mätningar, vid två olika platser på stranden.

Vid 6 av dessa var vattnet otjänligt.

Vid 9 av dessa var vattnet otjänligt med anmärkning.

Visa merVisa mindre