Nu hoppas kommunen få bukt med duvproblemet en gång för alla. Foto: Mitt i + Mostphotos

Bajsande duvor tvingas byta toalett

Upprörda Sundbybergsbor har länge tryckt på kommunen för att få bort de bajsande duvorna vid nedgången till tunnelbanan vid Hemköp i centrum. En specialstyrka med fågelexperter och en arkitekt har jobbat på att hitta en hållbar löning och nu är de i mål – ett metallnät och färgglada plastskivor ska nu få duvorna att byta toalettplats. 

  • Publicerad 14:09, 9 apr 2018

”De sitter och bokstavligt talat skiter på folk och fä” skrev en upprörd Sundbybergsbo till kommunen i vintras när hen fått nog av de bajsande duvorna som missat hen med ett par millimeter.

Många klagomål på de bajsande fåglar som kletat ner så väl cykelsadlar som väggar och räcken i tunnelbanenedgången vid Hemköp och perrongen har kommit in till kommunen under årens lopp.

Kommunen har också gjort olika försök att få bort duvorna – sittovänliga piggar, skyltar om att inte mata duvorna och metallskenor. Inget har dock fungerat.

”Duvor lär sig snabbt”

I vintras kopplade man in fågelexperter och en arkitekt som nu tror sig ha hittat en hållbar lösning: ett metallnät och färgglada plastskivor som ska få duvorna att byta toalettplats.

– Det kommer att göra att fåglarna inte kan sitta på muren och att de får svårt att flyga fritt. Vi tycker att vi hittat en enkel och bra lösning, säger Tomas Lindvall, teknisk chef i Sundbyberg stad.

De färgglada plastskivorna har ingen avskräckande effekt, men ska hindra duvorna från att flyga fritt över nedgången, och att sitta på kanten intill trappan. Ilustration: Sundbyberg stad

Även Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd är nöjd med att man nu lyckats enas med landstinget om en lösning för att få ordning på duvproblemet.

– Äntligen! Tack vare våra tjänstemäns hårda arbete har vi till sist fått till stånd en bra lösning med landstingets trafikförvaltning för att komma tillrätta med duvproblematiken, dessutom en snygg lösning som bidrar till mer konstnärliga uttryck i staden, säger han.

Är det ingen risk att duvorna kraschar och börjar trilla ner i huvudet på dem som ska ner i t-banan?

– Den risken är minimal tror jag. De är uppmärksamma och lär sig snabbt, säger Tomas Lindvall.

På plats i april

Plastskivorna kommer dock inte lösa problemet med att duvorna matas på marken utanför nedgången och därmed blir trygga och vana vid att hänga på platsen.

Det finns en viss risk att de flyger ner i och med att de blivit så trygga på platsen.

Tomas Lindvall

– Det finns en viss risk att de flyger ner i och med att de blivit så trygga på platsen. Plastskivorna har ingen skrämmande effekt på det sättet. Men vi fortsätter med att att skylta och informera om att man inte ska mata dem här.

Arbetet med att sätta upp det nya skyddet kommer att påbörjas i slutet av april eller början av maj och ska enligt Tomas Lindvall inte störa resenärerna nämnvärt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47