Hammarbys lagkapten Richard Magyar har läst in ett avsnitt och träffar här Enskede IK-spelarna Moa Bolin och Julia Bohman, båda 12 år. Zandra Eriksson är en av de som ligger bakom Bra blir bättre-appen. Foto: Sacharias Källdén

Bajens lagkapten vill vara med stärka barns mentala hälsa

Enskedebon Zandra Eriksson har länge arbetat med mental träning och mindfullness. Men när hon sökte efter en app på svenska för barn med mentalt stärkande övningar, hittade hon ingen. Då utvecklade hon en egen – och fick med sig Hammarbys lagkapten.

  • Publicerad 14:16, 16 jun 2022

Det har känts konstigt att man lämnat en så stor del åt slumpen i prestationen

Vi möter upp Zandra Eriksson i Margaretaparken en tisdag strax efter lunch. Det är ännu en sådan där dag som ser solig och varm ut från insidan men är betydligt kyligare ute i det fria. Vi ska prata om den app för att stärka barns mentala hälsa genom olika stärkande förebyggande övningar som hon varit med om att utveckla och lansera sedan november förra året.

– Både jag och min man Petter använder oss själva av mental träning, främst i form av meditation och mindfulness och har gjort det sedan många år tillbaka, säger Zandra Eriksson. Vi har känt att vi behöver ha det som ett fönster för återhämtning och det har hjälpt oss väldigt mycket.

Och därför ville de ge sina barn samma möjligheter.

– Det finns ju väldigt många internationella appar och på senare tid är det många som utvecklat appar för barn, säger Zandra Eriksson. Men vi hittade ingen på svenska som alls motsvarade våra förväntningar. Så det var där tanken föddes till det som nu har blivit appen "Bra blir bättre".

Nöjda testanvändare

Med i parken är också fotbollstjejerna och testanvändarna Ella Bolin och Julia Bohman, bägge 12, snart 13 år gamla. De spelar fotboll i Enskede IK och har fått möjlighet att testa appen.

– Vi är grannar med Zandra och Petter som har gjort den och jag och min syrra fick frågan om vi ville testa, och vi tyckte det lät bra, säger Ella Bolin.

Vad var det som var bra då?

– För att man skulle bli starkare mentalt också, så att man inte börjar må dåligt liksom.

Är det viktigt att träna knoppen också, och inte bara kroppen?

– Ja, så att man inte vill sluta bara för att man mår dåligt mentalt av att pressa sig mer än vad man klarar av.

Nyligen inför en match testade lagkamraten Julia Bohman en guidad meditation.

– Man blev lugnare och mer fokuserad på matchen och det man ska göra, säger hon.

Bajens lagkapten

Den som läst in den guidade meditationen är Hammarby fotbolls lagkapten Richard Magyar. Han har i många år själv arbetat förebyggande med mental träning och studerar nu vid sidan om fotbollen till psykolog. Han har också skrivit en bok om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Via gemensamma bekanta fick han kontakt med Zandra Eriksson och blev involverad i app-projektet.

– Det känns väldigt kul för mig att få göra något direkt. Jag har ju pratat väldigt mycket i media om de här frågorna, men att få nå ut till fler ungdomar känns jättekul, säger han.

Grunden till Richard Magyars intresse för mental träning är en insikt om dess betydelse för den idrottsliga prestationen.

– Det har känts konstigt att man lämnat en så stor del åt slumpen i prestationen. Under karriärren handlar ens prestation och ens förtroende från tränare väldigt mycket om det fysiska, och det är klart att det är viktigt. Men om du frågar mig så handlar prestationen till 70 procent om det mentala och bara till 30 procent om det fysiska.

Grundare. Zandra Eriksson saknade en app med mentalt stärkande övningar för barn, och startade en egen. Foto: Sacharias Källdén

Riktar sig till 10-15-åringar

Bra blir bättre har utvecklats av Zandra och Petter Eriksson tilsammans med ett team av psykolog, apputvecklare och röstskådespelare.

Riktar sig till barn och ungdomar mellan 10 och 15 år.

Syftet är att erbjuda ett verktyg som stärker mentalt välmående bland barn och unga genom övningar i återhämtning och mental träning.

Den kostar 49 kronor i månaden, men ambition är att på sikt hitta sponsorer som kan stå för apputvecklingskostnaderna och därmed göra verktyget tillgängligt för fler.

Visa merVisa mindre