Bajens damer har kniven mot strupen på lördag

Efter tre raka förluster har Hammarby dragits in i den damallsvenska bottenstriden på fullt allvar och spelar nu med kniven mot strupen i sista omgången på lördag. En poäng mot Vittsjö GIK hemma på Kanalplan är ett måste för att säkra nytt kontrakt.

  • Publicerad 19:50, 25 okt 2018

– Vi hade samma läge när vi åkte ur 2015. Det är speciellt … man önskar ju att få spela sådana här matcher, viktiga matcher, fast hellre i toppen än i botten förstås. Men vi har det i egna händer, och vi har en poäng när matchen börjar, säger Hammarbys Olga Ekblom.

Den 29-åriga lagkaptenen är grönvit in i märgen, uppvuxen på Söder och började spela fotboll i Hammarby som liten. Vid 14 år bytte hon klubb till Enskede IK men 2013 återvände hon till moderklubben och Hammarby IP.

Jojo mellan högsta och näst högsta serien

Sedan dess har hon varit med på en oavbrutet hisnande jojofärd, ur Damallsvenskan eller upp från Elitettan. Varje år har handlat om bottenstrid i högsta serien eller toppstrid i den näst högsta.

– Enda undantaget är väl i fjol då vi var nykomlingar i Allsvenskan men ändå kunde säkra nytt kontrakt med tre omgångar kvar efter en bra höst, säger Olga.

Fansen samlade in pengar till damlaget

Försäsongen i år präglades av en så kärv ekonomi att en av spelarna i januari beklagade sig på Facebook över de begränsade resurserna.

Resultatet blev att fansen engagerade sig. Bloggen Årstakex drog igång en insamling och på kort tid samlade supportrarna in 400 000 kronor till damlaget.

”Lite annat fokus inför säsongen”

En som också kritiserat damlagets snäva budget var lagets tränare Olof Unogård, och i mitten av februari fick han sparken och Ann-Helén Grahm rekryterades som ersättare.

– Det var lite annat fokus inför säsongen och vi hade inget supertydligt mål mer än att spela kvar i Allsvenskan 2019, säger Olga Ekblom.

Årets andra tränarbyte kom i juni

Efter två inledande segrar åkte Hammarby på fem raka förluster. I början av juni valde Ann-Helén Grahm lämna sitt uppdrag.på grund av ”synpunkter i spelartruppen”.

Ersättaren Isak Dahlin fick en flygande start med tre raka segrar, men därefter började det hacka igen och Hammarby har nu tre segrar och åtta förluster på de elva senaste seriematcherna.

Två lag underifrån har knaprat sig ikapp

Trots det såg man ut att vara på tämligen säker mark för bara några veckor sedan, men de senaste omgångarna har både Vittsjö och Limhamn Bunkeflo plockat bra med poäng och närmat sig underifrån.

– Vi har haft lite otur med de andra resultaten, men vi kan ju bara påverka våra egna matcher, säger Olga Ekblom.

En poäng ner till nedflyttningsstrecket

Inför sista omgången, som sparkar igång klockan 15.30 på lördag den 27 oktober, har 9:an Hammarby 24 poäng medan 10:an Vittsjö och 11:an Limhamn Bunkeflo – under nedflyttningsstrecket – båda står på 23.

Limhamn Bunkeflo spelar hemma mot Djurgården som säkrade nytt kontrakt i förra omgången, så någon hjälp från blåränderna kan Bajen inte räkna med.

– Nej, vi måste göra det själva, det är skönare och roligare dessutom, säger Olga Ekblom.

Att ha publiken i ryggen är en speciell känsla”

Hammarby är i år tillbaka på Kanalplan efter ett par säsonger på Zinkensdamms IP och det har märkts på publiksiffrorna. Med 1 423 åskådare i hemmasnitt är Bajen tvåa i publikligan bakom topplaget Piteå IF och Olga Ekblom hoppas på stor uppslutning och starkt stöd när den nödvändiga poängen ska bärgas i säsongens sista match.

Här på Kanlaplan (Hammarby IP) trivs Bajens damer bäst. Foto: Linn Hedesström Blad

– Hammarby IP har en så nära känsla och är en sådan historisk arena. Det är många legender som har spelat där. Vi har märkt ett ökat supporterintresse i år och det är jättekul att det kommer så mycket folk. Att ha publiken i ryggen och få stödet av dem är en speciell känsla, säger Olga Ekblom.