Bandyälskarna får vänta till den 7 november innan de kan se Hammarby på Zinkensdamms IP. Foto: Pekka Pääkkö

Bajens bandypremiär ställs in – ingen is på Zinken

Den 26 oktober skulle Hammarby ha tagit emot Villa-Lidköping i elitseriepremiären på Zinkensdamms IP, men i dag kom beskedet att matchen skjuts upp. På grund av den varma hösten går det inte att få till is på Zinken.

  • Publicerad 12:57, 17 okt 2018

– Inget ont som inte har något gott med sig, säger Jan Henriksson, ordförande i Hammarby bandy.

Det goda han syftar på är att Hammarby nu får längre tid på sig att montera upp Zinkentältet, och även att fortsätta arbetet för att få serveringstillstånd.

Plötsligt nej till Zinkentältet

Hammarby bandy har haft Zinkentältet på plats i nio år och det är en viktig intäkt för klubbens sedan länge ansträngda ekonomi. Omsättningen brukar ligga på cirka 2 miljoner kronor och förra säsongen gav det en vinst på 465 000 kronor.

Men i maj drog Stockholm stad in serveringstillståndet. Motivet var Hammarby Bandy AB:s dåliga ekonomi, berättar Jan Henriksson.

”Avsaknad av bollkänsla”

– Men vi har jobbat stenhårt med den och förra säsongen gick vi 511 000 kronor plus, med det var vi bäst i Elitserien. Att i det läget dra in tillståndet tycker jag var väldigt byråkratiskt och lite avsaknad av bollkänsla. Samtidigt får vi respektera att de har sitt regelverk att följa, säger han.

Hammarby Bandy överklagade till förvaltningsrätten i somras, men där fick Stockholms stad rätt. Ett tag övervägde man att låta en extern part sköta driften av Zinkentältet, men nu är en annan lösning på gång.

Troligen föreningen som tar över

– Hammarby Bandy har tre ben varav två, aktiebolaget och det helägda dotterbolaget Zinkentältet AB, har skulder. Men det tredje, föreningen Hammarby IF, är obefläckat, säger Jan Henriksson.

Så det blir föreningen som ska ta över Zinkentältet?

– Föreningen typ. Vi har inget beslut på det ännu, det är styrelsemöte i bolaget i morgon. Men vi planerar att tältet ska finnas kvar i Hammarby Bandys regi.

Och vad säger tillståndsutskottet om det?

– Vi har en dialog med staden hela tiden och vi tror och hoppas att vi kommer att få serveringstillstånd. Det kanske inte blir till första hemmamatchen, som nu blir mot Frillesås den 7 november, men i alla fall senare i november eller i början av december.

Utan starköl blir det fokus på familjer

Oavsett serveringstillstånd så ska tältet resas i tid till premiären på Zinken, förklarar Jan Henriksson.

– Ja, det ska vi montera nästa helg. Har vi inte tillstånd att servera något starkare än 3,5 procent så blir det i alla fall mat och dryck – och då blir det utan åldersgräns och vi fokuserar på att göra det familjevänligt.

Ännu ingen elitlicens för 2019/20

Lovande när det gäller Zinkentältet alltså. Men Hammarby brottas fortfarande med sin ekonomi. Så sent som för några dagar sedan förklarade licensnämnden att Hammarby ska granskas innan klubben får elitlicens för 2019/20, det vill säga säsongen efter den som snart drar igång.

– Alla klubbar måste ha ett positivt eget kapital i slutet av mars. Har man inte det så går licensnämnden in och bedömer den ekonomiska situationen. Vi håller på att vända utvecklingen nu och senast minskade vi vårt negativa kapital med en halv miljon kronor, säger Jan Henriksson.

Hur mycket ligger skulden på nu då?

– Ganska exakt en miljon kronor. Läget är fortfarande allvarligt, det måste alla förstå. Vi är på en resa på tre år. Första året, i fjol, handlade om överlevnad. Nu är vi på stabilisering. Nästa år ska vi gå vidare till utveckling.

Första matchen blir nu Vetlanda borta

I och med att matchen mot Villa-Lidköping sköts upp kommer Hammarby i stället att spela elitseriepremiär på bortais, mot Vetlanda den 1 november.

Robin Sundin och hans lagkamrater i Hammarby får vänta till den 7 november innan de kan skrinna in och spela elitseriematch hemma på Zinken. Arkivfoto: Pekka Pääkkö

Och premiär hemma på Zinken blir det alltså mot Frillesås den 7 november – med eller utan starköl i Zinkentältets kranar.