Bajenhuset har gjort Göran världskänd – besök från 16 länder

Göran Hansson blev uttittad på bussen. Men Mitt i Värmdös besök 2016 förändrade hans liv. Videon från Bajenhuset har visats över 27000 gånger på Facebook och han har haft besök av fotbollsfans från 16 länder – och av kungen: Kennedy Bakircioglu.

  • Publicerad 04:55, 17 sep 2019

Vi ringer Göran Hansson för att berätta vi blir lite försenade till vårt möte.

– Jag har Kennedy Bakircioglü på andra linjen så jag måste snart lägga på. Grillen är igång så jag hoppas att ni inte har käkat.

Göran Hansson bjuder på grillat i stället för fika när Mitt i kommer på besök. Foto: Hanna Lilja

Grillldoften osar kring Bajenhuset vid Sågen i Värmdö. Göran Hansson sprejar grillsås på fläskytterfilén och rättar till champinjoner och paprika i aluminiumformen med en gaffel.

– Jag är ju ledig så jag tar mig en pilsner. Är man Bajare så får man ta sig en bira, säger Göran Hansson och knäpper upp en sju komma tvåa.

Tre fotbollar har dykt upp i Göran Hanssons trädgård. ”Någon besökare måste ha lämnat kvar dem jag har inte köpt dem själv.” Foto: Hanna Lilja

”Fick en förklaring”

I fönstret dansar grönvita gardiner och ur högtalarna brölar Sjuttisju: ”Vi lever för dagen, vi trivs bra med det. Det är vi som är socialgrupp 3”.

2016 stannade en brandbil utanför huset. Inte för att släcka bränder utan för att ta bilder. Brandmännen tipsade Mitt i Värmdö om det grönvita templet och nu har videon där Göran hälsar tittarna ”välkomna till Bajenhuset ute på Värmdö” visats över 27000 gånger.

Göran Hansson tar farväl lunchsällskapet Staffan Jernrot, motorcykelminister i Bajenpartiet. Foto: Hanna Lilja

– Förut satt folk och kollade snett på bussen – men efter Mitt i Värmdös artikel började folk att le. Då fick de en förklaring till personen.

Han flyttade in i torpet från 1856 för drygt tio år sedan. Gräset var så långt och yvigt att han fick bränna bort det. Efter ett tag började han klä hela huset i favoritlaget Hammarbys färger.

Göran Hansson samlar på Hammarbys matchprogram. I ett av dem är han själv med. ”Det känns väldigt hedersamt.” Foto: Hanna Lilja

”Ingen familj som stoppar mig”

Vit köksdörr med gröna speglar och grön dörrkarm. När han inte hittade gardiner i rätt färg slaktade han ett randigt partytält. Längs hela sovrumsväggen hänger gröna och vita matchtröjor.

– Jag har ingen familj som stoppar mig, säger han.

I Göran Hanssons sovrum finns sannolikt lika många matchtröjor som i Hammarbys omklädningsrum. Foto: Hanna Lilja

Nu har han haft besök från 16 olika länder. Bland annat fotbollsfans från Österrike, Tyskland, Belgien och Storbritannien.

När en argentinare hälsade på i somras bytte Göran Hansson en av sina Kennedy-tröjor mot en Messi-tröja. Något motvilligt.

– Jag tycker egentligen inte så mycket om Messi men jag ville inte vara otrevlig.

Kennedys skor

I tv-rummet ölburkar med bilder Hammarbyikoner som Mats Werner, Nacka Skoglund och Kennedy Bakircioglu.

Där finns också ”Kungens fotbollsskor”. Vit-orange skor Kennedy Bakircioglu haft. 

Göran Hansson har testat – han har samma storlek som Kennedy Bakircioglu. Foto: Hanna Lilja

– Jag har testat dem, vi har samma storlek. Men jag vågade inte ha dem ute på gräsmattan.

Han har bestämt sig för att skänka dem till en insamling för Hammarby.

”Heja Djurgården!”

Även om inte alla älskar samma färger som Göran Hansson så väcker Bajenhuset känslor.

En bilförare kör förbi, tutar och skriker:

– Heja Djurgården!

Göran Hansson brister ut i ett skratt.

– Han har jag inte köpt, haha.