Slut. Göran Hansson får hjälp av Jörgen Hjort, ordförande i Bajenpartiet, att ta ned Bajenhuset-skylten. Foto: Eva Tonström

Bajenhuset går i graven

Bajenfans från hela landet har vallfärdat till den lilla grön-vita stugan ute på Värmdö. Nu är det slut på det. Förra helgen började Göran Hansson ta ner flaggorna.

  • Publicerad 13:43, 22 feb 2022

Huset längs med Fagerdalavägen ute på Värmdö har blivit som ett litet mecka för Hammarbysupportrar. Hela stugan har lyst i Bajens grön-vita färger, dekorerad med vimplar och flaggor.

Nu har Göran Hansson, som bor i huset, bestämt sig för att flytta. Förra helgen började han plocka ner skyltar och flaggor.

Varför flyttar du?

– Det finns planer på att sälja fastigheten och jag vill ligga steget före och veta att jag hittar någon annanstans att bo. Så att jag inte hamnar på gatan.

Stugan har förvandlats till Bajenhuset under de 15 år som Göran bott där.

– Det började med några saker, sedan har det blivit mer och mer för varje år, säger han.

Men det var efter en artikel i Mitt i Värmdö 2016 som ryktet om huset spreds i media.

– Jag satt i en solstol och rökte en cigarett när en brandbil stannade precis framför huset. Jag blev ju skitnervös och undrade om något hade hänt. Men de frågade bara om de fick fota huset, säger Göran.

– Sen frågade de om de fick tipsa tidningen. På den vägen är det, tillägger han.

Kan bli nytt Bajenhus

Sedan dess har han fått besök från Bajenfans i hela Stockholm och Sverige, även fotbollsintresserade från andra länder har varit där.

Den första april flyttar Göran ut. Flyttlasset går inte särskilt långt, till Saltarö, och det kan komma bli ett nytt Bajenhus, men då i mindre format, enligt Göran.

Det har startats insamlingar inom Hammarby för att hjälpa Göran med kostnader kring flytten och nya bostaden. Han har även fått ekonomiskt bidrag från enskilda Bajenvänner.

Jörgen Hjort, ordförande i Bajenpartiet, en sammanslutning av Hammarbysupportrar, har åkt ut för att köpa en av de stora flaggorna.

– Vi får köpa Bajensaker och Göran får in lite pengar, så det blir bra för alla. Mycket av det han har här är rariteter, sånt som inte går att få tag i längre, säger han.

Även om Göran är klar med stugan är det med sorg i hjärtat som han lämnar den.

– Det har varit speciellt här, många har passerat och sett huset och jag är glad för alla som har besökt mig.

Bajenhuset har gjort Göran världskänd – besök från 16 länder

Bajenhuset ett grönvitt tempel

Stänger. "Nu plockar jag ned skylten" sade Göran Hansson när Mitt i Värmdö besökte honom förra helgen. Foto: Eva Tonström

Slut. Göran Hansson får hjälp av Jörgen Hjort, ordförande i Bajenpartiet, att ta ned Bajenhuset-skylten. Foto: Eva Tonström

Mecka för Bajenfans. Göran Hansson i stugan där han har Hammarby IF från golv till tak. Foto: Eva Tonström

Säljer av. Göran Hansson tar ned en av de stora flaggorna som han sålt till Jörgen Hjort, ordförande i Bajenpartiet. Foto: Eva Tonström

Epok i graven. "Nu ryker allt" sade Göran Hansson när Mitt i Värmdö besökte honom förra helgen. Foto: Eva Tonström

Bajenhuset

Vad: Torp från 1856 som förvandlats till ett Bajentempel

Var: Intill Fagerdalavägen, mitt emot infarten till Breviks gårdsväg.

Hur: Stugan har successivt fyllts på med Hammarby IF-prylar, invändigt och utvändigt. Det är saker som Göran har samlat på sig under 15 års tid.

När: Göran Hansson har hyrt huset sedan 2007. Han flyttar ut sista mars i år. Info om ett eventuellt nytt Bajenhus på Saltarö kommer att finnas på Facebook/Göran Hansson Bajenhuset.

Visa merVisa mindre

Epok i graven. Göran Hansson får hjälp av Jörgen Hjort, ordförande i Bajenpartiet, att ta ned Bajenhuset-skylten. Foto: Eva Tonström