Bajen Fans hjälper Bojassén hjälpa i Colombia

Sebastian Bojassén är för evigt en grönvit hjälte efter sitt ”existensviktiga” övertidsmål som räddade Bajen kvar i Superettan 2011. Nu driver han Bajen Fans Colombia, ett socialt projekt för utsatta barn och ungdomar i landet, i samarbete med Bajen Fans som samlar in pengar till projektet.

  • Publicerad 15:05, 20 aug 2018

– Det har gått från 18 ungdomar till 100 på ett år, nu har vi också ett flicklag på cirka 40 tjejer. Vi har spridit ut verksamheten från en stad till hela regionen, säger Sebastian Bojassén till Fotbolldirekt.

Bajen Fans Colombia har nu även flicklag i gång. Foto: Bajen Fans

Den 33-årige tidigare Bajenmittfältaren har sina rötter i Colombia och startade i fjol satsningen Bajen Fans Colombia, ett fotbollslag men också ett socialt projekt för utsatta barn och ungdomar i utanförskap, via insamlingsstiftelsen Saturnus och dess fotbollsprojekt Livbojan.

Ska bygga ett studie- och idrottscenter

Supporterföreningen Bajen Fans har sedan 2013 arbetat aktivt för att ta socialt ansvar och sedan maj i fjol har man via Grow Söderort utvecklat ett samarbete med Saturnusstiftelsen och Sebastian Bojassén.
Bajen Fans Colombia startades i bergsbyn La Marina, i närheten av staden Tulua, och har alltså vuxit kraftigt på bara ett år. Nu är tanken att ta nya steg och bygga ett studie- och idrottscenter i anslutning till den fotbollsplan som används vid träningar. Man hoppas även kunna möjliggöra en projektanställning av en tränare som får i uppgift att träna barn-, pojk- och flicklaget.

Bajen Fans samlar in pengar

Kostnaden för projektet är 120 000 kronor och just nu genomför Bajen Fans en insamling för att få in den summan. Insamlingen avslutas i och med Bajen Fans Cup den 15 september, då det dessutom sker en klädinsamling till ungdomarna som berörs av Bajen Fans sociala projekt i Colombia.
De Hammarbyare som vill bidra till insamlingen har möjlighet bland annat i samband med kvällens match på Tele2 Arena då Hammarby tar emot Örebro SK, klockan 19.

”Ett sätt att stärka det goda som redan finns där”

– Ja, vi kommer att samla in pengar i kväll och vi presenterar projektet i halvtidspausen och uppmanar folk att swisha. Jag är nästan säker på att vi kommer att få ihop 120 000 kronor. Arbetet i Colombia har blivit väldigt lyckat och det här är ett sätt att stärka det goda som redan finns där, säger Christoffer Abrahamsson, ansvarig för projektet för Bajen Fans räkning.

Bojassén på plats på matchen i kväll

Sebastian Bojassén själv är dessutom på plats på Bajen Bar som slår upp portarna på Colosseum under Tele2 Arena klockan 16. Han kommer att prata om det pågående arbetet i Colombia – och säkert även om det där målet på övertid på Ängelholms IP som säkrade nytt kontrakt i Superettan för Hammarby 2011.
75 minuter före avspark kikar även Hammarbys sportchef Jesper Jansson förbi och presenterar startelvan i kvällens match.

”Det finns bara en – Sebastian Bojassén”

Sebastian Bojassén var i Hammarbys organisation 2002–2012 och spelade i A-laget 2010–2012. Han blev populär bland fansen för sin kompromisslösa spelstil – och för det där viktiga målet i slutsekunden borta mot Ängelholms FF, i sista seriematchen 2011. Han fick en egen ramsa – ”Det finns bara en, Sebastian Bojassén” – innan han tvingades avsluta elitkarriären 2012 på grund av en ryggskada.
Här kan ni se en film med några klipp från hans karriär i grönvit dress: