Bagisfisken gör come back i Folkets hus

För 23 år sedan målade Christoffer Blom en piraya på ett elhus på Byälvsvägen. Målningen blev en myt, rykten om vem som tillägnats målningen florerade. Sedermera togs den bort. Men på fredag kommer mannen bakom målningen med sprayburkar till Bagis och skakar liv i fisken.

  • Publicerad 11:01, 22 feb 2017

– Jag fick frågan och tyckte att det lät kul. Den här gången blir det en laglig målning, på tre och en halv meter lång playwood.

Hur återskapar man en målning efter så lång tid?

– Jag försöker att inte planera för mycket men det finns ju bilder av fisken, och det är inte tänkt att det ska bli en kopia utan det blir bagisfisken i ny skrud, inspirerad av originalet. Så jag har stor konstnärlig frihet.

På 90-talet hängde Christofer ”Stoffe” Blom mycket i Bagis, många av hans vänner bodde på Byälvsvägen. Då tillhörde han en graffiti-crew som var känd i hela Stockholm. De kallade sig DCS (The Color Syndicate). Men från 1995 gjorde han ett långt uppehåll.

– Fisken var en av de sista målningarna jag gjorde innan jag slutade och hade ett uppehåll på nästan 15 år. Förra året började vi måla ihop igen, samma crew DCS, det känns jättekul.

Bagisfiskens återuppståndelse sker i samband med releasefirandet av Anita Santessons bok När djävulen kom till Bagarmossen. I boken finns målningen med.

Enligt ett av ryktena var fisken en kärleksförklaring.

– Ryktena är så många, säger Christofer Blom och skrattar. Jag målade den som tack till en tjejkompis som jag hängde mycket med då.

Tror du att hon kommer på fredag?

– Vi har bara setts ett par gånger sedan -95. Det vore kul om hon dök upp, det är ju hennes fisk.