Lina Andreasson och Alexandra Lundberg ska öppna ett klädbibliotek i Bagarmossen. Foto: Linda Gren

Bagisborna som vill komma bort från ego-samhället

De vill komma bort från ego-samhället och tror på ett Bagis där man delar med sig till varandra. Nu öppnar Alexandra Lundberg och Lina Andreasson ett ny lånegarderob där alla som vill kan låna vackra kappor, paljettklänningar och guldtoppar.

  • Publicerad 19:36, 30 nov 2017

Vi vill få kläderna att cirkulera mellan individer och ge dem längre livslängd, säger Alexandra Lundberg.

I den lilla lokalen i Bagarmossen står kassar med kläder redo att packas upp. Strykjärnet är varmt och en del kläder är upphängda på galgar. Mycket ska göras innan lånegarderoben Skrubben öppnar på fredag. Men energin är på topp.

– Vi har samlat ihop alla våra fina kläder som vi inte använder, en del är skänkt till oss. Nu håller vi på att få ordning på allt. Som att stryka fast nummerlappar på alla plagg, för att veta vem som lånat dem och se så allt är helt och rent, det är superviktigt, säger Alexandra Lundberg och luktar på en tröja för att se om den behöver en tvätt.

DEBATT: Bagispartiet kräver att tas på allvar – "Vi är inte satir!"

Tillsammans med den nybildade föreningen Bagarmossen Resilience center, som annars huserar i lokalen på Lillåvägen, ska den färgstarka duon Alexandra Lundberg och Lina Andreasson få Bagisborna att dela kläder, skor och accessoarer med varandra.

Funkar som ett bibliotek

Lånegarderoben Skrubben kommer att ha öppet en gång varannan månad. Alla som vill kan skapa ett medlemskap och låna kläder, ungefär som ett bibliotek. För alla som bor i Bagis är de första två månaderna gratis, de andra får betala 100 konor varannan månad.

– Det finns allt från festkläder till mer vardagskläder, men allt ska ha bra kvalité, säger Alexandra Lundberg.

De vill skydda Bagis från hippa Södermalmsbor

I en fåtölj sitter Andreas Sidkvist från Bagarmossen Resilience center och skapar en logga med texten Skrubben i lysande neon.

– När de ringde mig och berättade om lånegarderoben så kändes det klockrent att ha här. Vi tror på ett ökat delande och jag hoppas detta ger ringar på vattnet, säger han.

Lina och Alexandra har tidigare skapat klubbar tillsammans i Oslo men passionen för återvinning och begagnade kläder har alltid funnits. Deras tanke med Skrubben är att den ska minska konsumtionen, men även att få Bagisborna att träffas och hjälpa varandra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi vill skapa en samlingsplats här. Vi i Norden är så präglade av individkulturen och det mår vi inte bra av. Jag tror att vi är födda gruppdjur och för att komma tillbaka till det så måste vi dela på de saker som vi har, om vi delar så tror jag att vi kan få mer tillit till varandra.

Beredda på att växa

På premiären på fredag kan man kan förvänta sig en fest i sann Södermalmsanda; grönkålschips, kumbucha-te, hemliga framträdanden och inte att förglömma – en stor lånegarderob. Och ska man tro initiativtagarna är detta bara början på något stort.

– Jag hoppas jag på egen lokal, mer kläder, fler volontärer och massa medlemmar. Det vore ashäftigt om det kunde växa och starta på flera orter, säger Alexandra Lundberg.

– Bagis tror jag är den nya metropolen, säger Lina Andreasson och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android