Alexandra Lundberg märker plagg i Bagarmossen Resilience Centre. Foto: Läsarbild Andreas Sidkvist

Bagisbor får egen lånegarderob

Den 1 december får Bagisborna sin egen lånegarderob. Här kan man låna kläder, i stället för att köpa nya. – Det blir mycket vintage, street och retro, säger initiativtagaren Alexandra Lundberg.

  • Publicerad 15:02, 21 nov 2017

Skrubben är namnet på den nya, mobila lånegarderoben i Bagarmossen. Här ska finnas ett lager av kläder med god kvalitet, redo för utlåning till Bagisbor och andra.

Den 1 december klockan 18–21 är det invigning, i Bagarmossen Resilience Centre på Lillåvägen 61. En ”hejdundrande fredagsgalej” utlovas med både ”gröna tilltugg, vibrerande basgångar och hemlig konstperformance”. Men viktigast är kläderna, förstås.

– Vi är trötta på överdriven konsumtion och vill införa cirkulation mellan människor som behöver kläder. Det här är bra både för naturen och för det sociala livet, säger Alexandra Lundberg, Bagarmossenbo och initiativtagare.

Alexandra Sjölin och Lina Andreasson har fullt upp i Bagarmossen Resilience Centre.  Foto: Andreas Sidkvist.

Hon är stylist i grunden och har lång erfarenhet av att arbeta med second hand. I sju år arbetade hon i en vintagebutik i Oslo och i Stockholm har hon varit klädansvarig på Myrorna i flera år. Nu ger hon sig alltså in på ett ideellt projekt, ihop med Skarpnäcksbon Lina Andreasson. De känner varandra sedan Oslotiden, då de ordnade klubbar tillsammans.

– Nu är vi småbarnsmammor båda två och har inte så mycket tid. Därför är det bra att vara två om det här, säger Alexandra Lundberg.

Duon satsar på kläder av god kvalitet, gärna street, vintage och retro. Slitna plagg från klädkedjor kommer alltså inte att finnas, och inte heller barnkläder.

– Just nu går vi igenom vår egna garderober och raggar runt bland vänner. Människor får också härna donera kläder till oss, säger Alexandra Lundberg.

Kvalitetskläder för både fest och vardag finns i lånegarderoben.   Foto: Andreas Sidkvist

Tanken är att hålla Skrubben öppen en dag varannan månad. Den som lånar ett plagg får alltså behålla det i två månader. Sedan lämnar man tillbaka plagget, byter ut det eller lånar om det. För att få låna kläder ska man registrera sig på sajten locallife.se. Det är gratis för dem som bor i Bagarmossen med omnejd, åtminstone under de första två månaderna. Andra får betala 100 kronor.

Skrubben arrangeras i samarbete med Bagarmossen Resilience Centre, bas för pilotprojektet LocalLife, som verkar för ökad delningsekonomi i Bagarmossen. Därför blir invigningen här. Var Skrubben kommer att dyka upp vid nästa tillfälle återstår att se. Rådet är att hålla utkik på Facebooksidan.