"Bamse och de sju nya underverken" är Jan Magnusson mest stolt över. Det är en lärorik bok där Bamsefigurerna far på äventyr till bland annat Kinesiska muren och Kristusstatyn i Rio. Boken skulle vara rolig även för vuxna. Foto: Fred Miller

Bagisbon som tog över Bamse

Bagarmossensbon Jan Magnusson fick uppdraget att ta hand om världens starkaste björn. Det blev början på ett äventyr som inte alltid var lätt vare sig för originalförfattaren eller Jan.

  • Publicerad 07:15, 19 sep 2022

Jag tror att barn någon gång kommer i situationer där de kan ha vägledning och agera med Bamse som förebild

När Mitt i kommer hem till Jan Magnusson börjar allt med en kärlekshistoria. I tvåan på Svartågatan finns nämligen också Susanne Nordqvist och deras berättelse blir ett bevis för att gammal kärlek aldrig rostar. Sedan några år tillbaka delar den tidigare Bamseförfattaren både liv och författarskap med sin tidigare klasskamrat som senare blev bibliotekarie.

– Vi kom i kontakt med varandra genom en sida för gamla klasskamrater. Vi började skriva till varandra och jag märkte att hon var väldigt fin på att ta våra samtal framåt, säger Jan Magnusson.

Författarpar. Susanne har precis plockat undan deras sällskapsspel Upp till tre när Jan visar fram deras barnbok som förklarar varför djurs ögon är olika. Foto: Fred Miller

Kontakten ledde till en träff i Halmstad.

– Det blev aldrig något ordentligt i gymnasiet. Men snart insåg vi att vi borde ha gjort det här för 48 år sedan, berättar Jan Magnusson.

Släpper spel tillsammans

Men det blev inte bara en kärlekshistoria, utan också början på ett författarskap för Susanne. Nu gör paret barnböcker tillsammans men visar också upp sällskapsspelet "Upp till tre" som släpps under hösten och passar personer över 15 vårar. De gör också en serie för pensionärer ihop som bygger på deras liv och andra pensionärer de möter.

– Vi har en kompis som brukar säga "nu får man vakta sin tunga", säger Susanne Nordqvist som gjort debut som författare.

Tema. Bamse har också kommit ut i specialutgåvor. Här om brandsäkerhet efter att tidningen blivit kontaktad av räddningstjänsten. Foto: Fred Miller

Tre författarkvällar på Bergholmstorpet

20 september: Jan Magnusson om Bamse (Obs: Inte en arrangemang riktat mot barn)

18 oktober: Charlotte Qvandt.

15 november: Annelie Jordahl

Tid: Författarkvällarna börjar klockan 19 och pågår cirka en timme. Alla författare som kommer har på något sätt anknytning till Hammarby-Skarpnäck.

Pris: Författarkväll inklusive kaffe och hembakt kostar 50 kronor.

Plats: Bergholmstorpet, Skarpnäck

Visa merVisa mindre

"Barnen skulle inte märka"

Men Mitt i har ju i grund och botten kommit för att snacka om Bamse. Serien hade på 80-talet tidvis en upplaga som låg över Kalle Ankas. Och även om Jan Magnusson helst skulle prata om parets projekt, så kommer han inte undan.

Jan Magnusson talar helst om parets projekt, men är heller inte svårpratad när det gäller Bamse. Han tackar för frågorna som gör att han kan förbereda sig för författarkvällen på Bergholmstorpet. Foto: Fred Miller

1990 bestämde Bamses upphovsman Rune Andreasson sig för att lämna över tidningen och det var här Jan Magnusson kom in i som ny chefredaktör. Jan Magnusson skrev manus, men tidningen anlitade också frilansare. Under en tvåårsperiod bedömde Rune Andreasson alla serier och godkände tecknare. Men ända fram till sin död 1999 tyckte Andreasson regelbundet till.

– Till en början förändrade jag ingenting. Barnen skulle inte märka att Rune Andreasson tagit ett kliv tillbaka. Jag lusläste tidigare serier för att fånga upp både berättarton och stil. Jag klädde alla serier i Bamses lite stolpiga språkdräkt.

Arg på telefon

Rune Andreasson lämnade över ett livsverk i andras händer. Jan Magnusson berättar att han hade hjälp och återkommande dialog med Andreasson i det fortsatta skapandet. Men ibland var det varken lätt för Andreasson eller Magnusson.

– Han hade levt med Bamse i över 30 år. Det gick an med berättelserna, men bilderna kunde det vara svårare med, berättar Magnusson och visar hur han en gång fick hålla luren ifrån sig när en rasande originalförfattare inte var nöjd över teckningar.

Och trots att Jan Magnusson själv beskriver sig som en "förvaltare" av arvet från Rune Andreasson så fick han år 2000 pris för att i originalförfattarens anda lyckats modernisera tidningen.

"Med tiden ville Rune Andreasson förankra berättelserna i barnens verklighet. Brummelisa kom in i bilden liksom trillingarna Teddy, Brum och Nalle-Maja och slutligen Brumma. Då kunde serien jobba med teman som skola, konflikter mellan barn och hur barn behöver vara mot varandra." Foto: Fred Miller

Jan Magnusson nämner hur de skapade ett hemligt rum under diskbänken för Bamses yngsta dotter Brumma.

– Brumma var inte som alla andra - eller kanske bara sig själv. I dag skulle man säkert säga diagnos. Hon gick in i sin egen värld under diskbänken. Här kunde vad som helst kunde hända.

Blir man snällare av att läsa Bamse?

– Jag är inte säker på det. Men jag tror att barn någon gång kommer i situationer där de kan ha vägledning och agera med Bamse som förebild.

Har spökskrivit Alfons Åberg

Namn: Jan Magnusson

Ålder: 72 år.

Bor: Tvåa i Bagarmossen.

Bakgrund: Lärare, journalist och författare. Var mellan 1990 och 2002 chefredaktör för tidningen Bamse, men skrev därefter också miniböcker om Bamse.

Annat: Har spökskrivit pixie-böcker om Alfons Åberg och Lilla spöket Laban.

Visa merVisa mindre