Bagisbo släpper bok om att äta insekter

Den 16 november släpps Sveriges första bok om att äta insekter, eller ”entomat” som det också kallas. Bakom boken står Anders Engström från Bagarmossen. – Många avstår för att de tror att det är äckligt, säger han.

  • Publicerad 16:32, 7 nov 2018

En ständigt aktuell fråga för många är hur man lever ett mer hållbart liv. För Bagisbon Anders Engström var ett steg i den riktningen att börja äta insekter.

Sedan 2014 har han drivit bloggen ”bugburger” och den 16 november släpper han boken ”Äta insekter: entomaten och det stora proteinskiftet”.

– Jag tror att de flesta kan hålla med rent intellektuellt om varför vi borde äta insekter, men samtidigt skulle många avstå för att de tror att det är äckligt, säger Anders Engström.

Bild ur boken: Marinerade syrsor till Taco de Chapulines. Foto: Jonas Larsson

Guide till ätbara insekter

Boken innehåller en stor guide till ätbara insekter men också råd om hur man odlar, köper och samlar dem.

I dagsläget är insekter inte tillåtet som livsmedel i Sverige, men det är ingenting som stoppar den som är nyfiken på att testa.

– Det går att beställa via internet från andra EU-länder där det är tillåtet, så som Danmark och Finland. Boken är väldigt ”hands on” på det praktiska.

Lär dig laga

Till sin hjälp har han haft kocken Ola Albrektsson som hittat på de olika recepten i boken.

Den modiga kan lära sig att göra allt från myrsnaps och chokladdoppade syrsor till kåldolmar på mjölmask.

– Intresset är nog störst från de som är nyfikna och vill testa nya smaker. Och yngre människor som kan tänka sig att det är framtidens mat. Speciellt stort är dock intresset från kockvärlden, säger Anders.