Sofia Gottheil bor i Bagarmossen med fru och två barn. Nu har hon och hennes syrra skrivit en normkritisk barnbok. Foto: Privat

Bagisbo skriver normkritisk barnbok

Det ska finnas barnböcker för alla. Så tycker Bagisbon Sofia Gottheil, och har därför skrivit en med regnbågsfamiljer, rasifierade och pensionärer.

  • Publicerad 12:04, 8 maj 2018

Det är tänkt att bli en hel serie med den lille pojken Krut. Först ut är "Krut reser i tiden", då han åker tillbaka 100 år tillsammans med sin mormor. Idén till konceptet fick Bagarmossenbon Sofia Gottheil för två år sedan då hon och systern Christina satt och snackade på semestern.

– Jag sa att jag saknar barnböcker där det är två mammor. Och hon, som är lärare, sa att det var svårt med vettiga barnböcker som tar upp SO-ämnena på ett bra och roligt sätt, berättar Sofia Gottheil.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Saknar du något – gör det själv. De två syrrorna har nu plitat ihop den första sagoboken med lärande perspektiv och två mammor, tänkta för årskurs 1 till 3.

– Vi vill gärna redan börja skriva på nästa saga men det beror så klart på hur det går för den här boken. Om det blir så blir det något ämne från kursplanen. Geografi vore kul, att visa hur det är att bo i andra länder. Eller kanske åka ännu längre tillbaka i historien, till forntiden.

Varför tycker du det är viktigt att det finns barnböcker med två mammor?

– För att alla barn ska kunna hitta böcker som de känner igen sig i. Men vår bok är för alla, inte bara regnbågsbarn, så att också de kan se att det finns blandade familjer nu för tiden. Vi ville också skildra äldre så att de får synas. Därför är Kruts mormor med. Och hans bästa kompis heter Mohammed, så det är ordentligt blandat i boken.

LÄS ÄVEN Lilla Berlin-Ellen inspireras av Bagis i ny bok om fattiga barn

LÄS ÄVEN Lärare i Björkhagen släpper ungdomsbok om utanförskap