Prisad. Ylva Karlsson visste redan som barn att hon ville bli författare. Foto: Kajsa Göransson

Bagisbo får Astrid Lindgren-priset 2021

Bland tidigare pristagare märks namn som Barbro Lindgren, Jan Lööf och Lennart Hellsing. Och nu tillhör även Ylva Karlsson den utvalda skara som fått Astrid Lindgren-priset.

  • Publicerad 11:49, 18 nov 2021

Halva Sveriges barnbokskår bor här.

– Jag blev jätteglad och väldigt förvånad.

Ylva Karlsson beskriver hur det kändes då hon fick veta att hon skulle få priset, som instiftades av förlaget Rabén & Sjögren 1967. Hon betonar också hur mycket Astrid Lindgrens författarskap betytt för henne.

– Det handlar mycket om barnets rätt till sig själv. Som barn är det väldigt bekräftande och stärkande med hennes berättelser. Det är också historier som uppmuntrar läsaren att skapa egna fantasivärdar och jag har alltid levt mycket i mina inre fantasivärdar, förklarar hon.

Barnboksförfattare vill se revolution

Förutom äran tilldelas hon även 100 000 kronor, något som förstås är välkommet.

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra med pengarna, men tänker att jag ska pensionsspara hälften och kanske göra en resa med familjen eller någonting annat kul för resten, säger hon. 

Hemmet finns i Bagarmossen, antagligen den stadsdel i landet som rymmer allra flest barnboksförfattare.

– Jag vet, det är helt knäppt! Halva Sveriges barnbokskår bor här. Det var inte så när jag flyttade hit för 16 år sedan, då bodde de flesta på Södermalm. Men det finns ganska billiga hyreslägenheter här som inte var så svåra att få för 10-15 år sedan när det var mycket stökigare i området, förklarar hon.  

Trots att det gått 23 år sedan hon debuterade med ungdomsromanen "Tova" är hon lika entusiastisk inför skrivandet i dag. Redan som barn visste hon att det var författare hon ville bli.

– Det är fortfarande det roligaste jag vet. Ofta kommer jag på andra yrken som vore kul att testa, men det slutar alltid med att jag kommer fram till att inget är lika roligt som skrivandet, säger hon.

Juryns motivering

”Det finns mycket att tycka om i Ylva Karlssons böcker. Berättelserna relaterar till flera dimensioner av livet, och med fin känsla och ömsint gestaltning tar hon upp frågor som vad det betyder med likheter och olikheter, att höra till och att inte, om könsidentitet, konventioner och fördomar. Hon skriver för alla åldrar, från bilderböcker till ungdomsromaner. Alltid med samma solidaritet och trohet mot den unga människans perspektiv och känslor.”

Visa merVisa mindre