SKOLAN. Så här ska den nya skolan se ut, enligt Socialdemokraternas vision. Foto: zoomarkitekter

Bagartorps nya skola - enligt (S)

Så här ska Bagartorps nya skola se ut – om Socialdemokraterna får bestämma. Med en knapp månad kvar till valet presenterar partiet ”Bagartorpslyftet”.

  • Publicerad 22:18, 5 aug 2018

Det håller inte att avlöva ett område.

Den digitaliserade bilden har en förebild i verkligheten: Söderparkskolan i Kävlinge kommun i Skåne.

– Vi tittade runt lite på nätet. Det här är en klassisk skolbyggnad som ger rätt stämning, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Skolan är tänkt att stå på ungefär samma plats som gamla Bagartorpsskolan och även inrymma idrottsytor och fritidsgården Torget som nu finns i centrum i en lokal med rivningskontrakt

– Vi måste bryta nedläggningstrenden i Bagartorp. Det här är en stadsdel som har blivit av med både skola och idrottsplats de senaste åren, säger Sara Kukka-Salam (S), även hon oppositionsråd.

Hon jämför med den nya stadsdelen Järvastaden några hundra meter bort som i år har fått en nybyggd skola och en ny fritidsgård.

– Om man vill skapa jämlika samhällen håller det inte att avlöva ett område. Det är så motsättningar skapas, säger Sara Kukka-Salam.

Utöver den nya skolan vill Socialdemokraterna bygga hyresrätter för ungdomar och anlägga en ny fotbollsplan längs med Enköpingsvägen, renovera Bagartorps centrum och öppna en vårdcentral bakom Mulle Meck-parken mellan Bagartorp och Järvastaden. Dessutom vill partiet bygga ett trygghetsboende vid Ulriksdals station och säkra upp att Gunnarbo seniorträff har personal även i framtiden.

– Vår analys visar att befolkningen i Bagartorp kommer att växa. Allt det här behövs för att skapa en levande stadsdel, säger Arne Öberg.

Socialdemokraterna har sedan tidigare utlovat fyra nya skolor i Solna om man tar över styret i efter valet den 9 september. Utöver skolan i Bagartorp, som nu har fått mer konkret form, vill partiet bygga skolor i Stenbacka i Huvudsta, Hagalund och centrala Solna.

MER Skolorna

Hösten 2014 öppnade Ulriksdalsskolan med plats för cirka 900 elever. Skolan är tänkt att även ha Bagartorp som upptagningsområde.

Förra hösten beslöt byggnadsnämnden att gamla Bagartorpsskolan skulle rivas.
Skolan hade då varit stängd i flera år.